• Ingen resultater fundet

Af: Rambøll Management Consulting

Evalueringen af 15M-puljen tegner samlet set et billede af, at de otte projek-ters indsatser for mennesker med psykiske vanskeligheder har haft en positiv indvirkning på deres hverdagsliv. To tredjedele af borgerne har oplevet en positiv udvikling gennem projektperioden i forhold til deres recovery-proces, mens lidt over halvdelen har oplevet en positiv udvikling i forhold til at mini-mere social isolation og ensomhed gennem netværksskabelse. Interview med borgerene vidner om overvejende positive fortællinger: Borgerne har oplevet at få en mere positiv selvforståelse, dels gennem det at være noget for andre, og dels gennem oplevelsen af at besidde nogle kompetencer. Endelig oplever de, at have fået et mere positivt indhold i hverdagslivet gennem aktiviteter og samvær med andre, der gør, at de i højere grad føler sig som en del af deres omgivelser.

Formålet med 15M-puljen

15M-puljen blev udmeldt af Socialstyrelsen i 2013, og puljen har haft til formål at skabe nye veje til inklusion og deltagelse i hverdagslivet for menne-sker med psykiske vanskeligheder. De nye veje er skabt gennem samarbejde mellem offentlige og private aktører samt civilsamfundet. Igennem samarbej-det blev der udviklet og afprøvet en lang række indsatser til psykisk sårbare borgere, som eksempelvis mentorordninger (peer-to-peer) og følgevens-ordninger med henblik på at ledsage til fritidsaktiviteter som eksempelvis syning, faciliteret af frivillige og en online platform, blandt andet til coaching

76 Artikel 4: Bedre hverdagsliv

og blogindlæg. 12 projekter10 fik tilskud til at udvikle og afprøve indsatser gennem partnerskaber og samarbejder. Rambøll Management Consulting (herefter Rambøll) har i perioden 2013-2016 evalueret puljen på vegne af Socialstyrelsen.

Puljen har fokuseret på det organisatoriske perspektiv i at danne offentlige-, private-samarbejder (OPS) mellem flere aktører, men også på de resultater samarbejdet kan skabe for borgere11med psykiske vanskeligheder. Artiklen12 samler op på resultater og erfaringer med fokus på, hvilken virkning indsatser-ne har haft i forhold til inklusion og deltagelse i hverdagslivet for borgerindsatser-ne.

Evalueringen har bestået af a) en evaluering med fokus på indsatsernes påvirkning af borgernes hverdagsliv i forhold til recovery og netværk, b) en evaluering med fokus på, hvordan parterne organisatorisk har indrettet sig for at skabe et godt samarbejdsmiljø13, samt c) en økonomisk analyse af, hvad det koster at etablere og bevare et partnerskab i drift.

10 I alt 12 projekter fik tilskud fra 15M-puljen. Ét af projekterne indgik ikke i effekt- og økonomimålingen (CFK), mens tre projekter udgik af puljen undervejs i projektperioden.

11 Der er i målingerne foretaget en distinktion mellem ”deltagere” og ”frivillige med

brugererfaring”, efter ønske fra projekterne, idet der for nogle var tale om, at indsatserne var rettet mod både de borgere, der var frivillige med brugererfaring i projektet og de borgere, der var deltagende (fx gennem mentorordningerne). Dette er også beskrevet i selve artiklen.

Samlet benævnes gruppen ”borgere”.

12 I Rambølls andet bidrag til antologien fokuseres på de organisatoriske greb i at udvikle og bevare et godt partnerskab mellem det offentlige, private aktører og civilsamfundet.

Derudover ses en mere udførlig beskrivelse af det metodiske grundlag for evalueringen i bilaget til antologien.

13 Den del der vedrører, hvordan parterne organisatorisk har indrettet sig for at skabe et godt samarbejdsmiljø, behandles i Rambølls andet bidrag i antologien.

77 Socialstyrelsen - viden til gavn I tabellen nedenfor er de otte projekter kort præsenteret.

Tabel 1: Oversigt over de otte evaluerede projekter Nr. Aktører i

partnerska-bet/samarbejdet

Formål med projektet

1 Faaborg-Midtfyn Kom-mune, Bedre Psykiatri og SIND

Formålet var at ledsage borgere med psy-kiske lidelser til fritidsinteresser af enhver art af en frivillig følgeven for at opnå en højere grad af tilknytning til lokalsamfundet.

Derudover at etablere netværksgrupper for borgerne, hvor de kan få rådgivning og sparring i forhold til deres psykiske lidelser.

2 Aarhus Kommune, Frivilligcenter Aarhus, ANTV, Center for digital Pædagogik og SIND

Formålet var at ledsage borgere med psyki-ske lidelser til fritidsinteresser af en frivillig følgeven. Med støtte fra en fritidskoordina-tor i den kommunale bostøtte, Frivilligcenter Aarhus og en digital platform var hensigten at give borgeren personlig afklaring, overblik over muligheder og kontakt med en følge-ven.

78 Artikel 4: Bedre hverdagsliv Nr. Aktører i

partnerska-bet/samarbejdet

Formål med projektet

3 Psykiatrifonden og Socialpsykiatrien i Vejle Kommune

Formålet var at afprøve peer-to-peer-metode og øge muligheden for inklusion af unge med en psykisk lidelse gennem en mentor med brugererfaring. Metoden indebærer, at en bruger, der har haft en sindslidelse eller stadig har en sindslidelse, men har lært at mestre denne, støtter en bruger, der aktuelt har en sindslidelse.

Konkret bestod aktiviteterne for brugerne af et recoveryforløb, hvor peer og bruger lavede aktiviteter sammen, og hvor en uddannet peer underviser en bruger i emner om sygdom og mestring. Aktiviteterne kunne være fritids-, idræts-, hverdags- eller uddannelsesaktivite-ter efuddannelsesaktivite-ter brugerens valg. Aktiviteuddannelsesaktivite-terne skulle foregå i en kontekst blandt borgere uden psykiske lidelser.

4 SIND Hillerød/Allerød, Hillerød Kommunes Center for Udvikling og Støtte (CUS), Foreningen Den Boligsociale Fond og Kon-sulentkompagniet Aps

Formålet var at udvikle en onlineplatform, hvor psykisk sårbare unge kan få online coaching og læse blogindlæg fra andre unge, der har ople-vet noget lignende. Projektet ønskede at give unge, som er i gang med en recoveryproces, viden og mulighed for at benytte de ressour-cer og erfaringer, de har erfaret ifm. deres sygdom, til vækst og gavn for dem selv og for andre unge, som kæmper med psykisk sårbar-hed, gennem coaching og netværksskabelse.

79 Socialstyrelsen - viden til gavn Nr. Aktører i

partnerska-bet/samarbejdet

Formål med projektet

5 Esbjerg Kommune og Marselisborg – samt med UC Syddanmark, Net-op – Landsforeningen til styrkelse af sindsliden-des netværk og Kirkens Korshær

Formålet var tredelt*: 1) styrkelse af ressour-cestærke studerende til at opspore psykisk sårbare medstuderende, 2) netværksfamilier over for borgere, der modtager § 108-tilbud og 3) understøttelse af borgere, der modtager

§ 103-tilbud, som frivillige.

Et af projekterne havde fokus på, hvordan det at blive frivillig også kan skabe recovery, mestring og øget deltagelse i samfundet.

Målet var at skabe engagement, uddannelse og ”flow” for borgere på førtidspension, som modtager § 103 tilbud (beskyttet beskæfti-gelse), så de opnår kompetencer til at kunne bidrage som frivillige i civilsamfundet. Kirkens Korshær agerede frivillig platform for de per-soner, der deltog i projektet.

*) Det ene af de tre projekter (1) har ikke været en del af evalueringen fra start, mens det andet (2) udgik af evalueringen undervejs.

80 Artikel 4: Bedre hverdagsliv Nr. Aktører i

partnerska-bet/samarbejdet

Formål med projektet

6 LivaRehab og Københavns Kommune

Formålet var at støtte og inkludere udsatte kvinder med prostitutionsskader i lokalsam-fundet gennem rehabiliterende aktiviteter, foretaget af blandt andet frivillige. Gennem virksomhedsrettede aktiviteter, værksteds- og kreativt arbejde, uddannelsesvejledning, be-handling og tilknytning til det lokale samfund via diverse foreninger, blev der arbejdet på, at kvinderne igen kunne opleve sig selv som en vigtig del af det øvrige samfund – opleve at blive værdsat og anerkendt som samfunds-borgere med ressourcer. I samarbejde med LivaRehabs frivillige kræfter blev der etableret kursusaktiviteter og netværkscaféer, som skulle støtte kvinderne til at genfinde deres stærke og skjulte ressourcer.

7 SIND-Gladsaxe og Glad-saxe Kommunes Psykoso-ciale Område

Formålet var at støtte borgere med psykiske vanskeligheder til at deltage i livssammenhæn-ge livssammenhæn-gennem frivillilivssammenhæn-ge recovery-mentorer med brugererfaring, samt understøtte etableringen af et netværk og aktivere det lokale civilsam-fund. Projektet tilbød besøgsvenordning, recoveryorienterede aktiviteter, ledsagelse, samvær og introduktion til lokalsamfundets vifte af aktiviteter for at understøtte et aktivt medborgerskab.

81 Socialstyrelsen - viden til gavn Nr. Aktører i

partnerska-bet/samarbejdet

Formål med projektet

8 Fredericia Kommune, Fri-villigcentret, Kulturcaféen, Røde Kors, Gnisten, Social – og Sundhedsskolen,

Formålet var at matche borgere med psykiske vanskeligheder med frivillige med bruge-rerfaring, som understøttede, at borgerne i højere grad deltog i det omkringliggende civilsamfund. Projektet tog afsæt i en såkaldt

”håndholdt” indsats ved at præsentere bor-gere med psykiske lidelser for lokalområdets muligheder (de frivillige organisationers tilbud, uddannelsessteder, fritidstilbud og praktik- og jobmuligheder).