• Ingen resultater fundet

REFORM – RESSURSSENTER FOR MENN (NORGE)

Indsatsens formål

Formålet med indsatsen er at understøtte mænd og drenge i en livskrise i at komme videre ved hjælp af rådgivning og støtte.

Målgruppe

Målgruppen er mænd, drenge og LGBT-personer, der er i livskrise som følge af fx parbrud, skilsmisse eller vold i nære relationer.

Indhold

Indsatsen består af en anonym telefonrådgivning og chatfunktion, der primært har et støttende formål. Derudover kan organisationen tilbyde terapeutiske samtaler, såfremt borgerne selv betaler for samtalerne. Nogle borgere henvender sig regelmæssigt til telefon- eller chatrådgivningen, men der er ikke tale om deciderede forløb. Rådgivningen er åben alle hverdage fra kl. 17 til 20 og chat funktionen to dage om ugen i samme tidsrum. Rådgivningen kan også henvise til borgerens forskellige muligheder for yderligere hjælp, fx til krisecentre eller til andre relevante

støttemuligheder. Hvis der er tale om akutte tilfælde, henviser de også til politi og krisecentre.

Faglighed og kompetencer

Der er få fastansatte rådgivere og terapeuter i organisationen. Derudover varetages rådgivningen og chatfunktionen af frivillige. De vigtigste kompetencer hos rådgiverne er forståelse af

voldsfænomenet, og hvordan voldsudsathed kommer til udtryk specifikt hos mænd og LGBT-personer. Samtidig er det essentielt, at rådgiverne besidder relationelle kompetencer.

Vidensgrundlag

Indsatsen baserer sig på en række sammensatte videnskabelige metoder, herunder terapeutiske kognitive metoder og etableret forskning i vold i nære relationer.

Resultater/virkning

Der eksisterer ikke umiddelbart dokumentation for indsatsens resultater. Organisationen fremhæver følgende elementer som særligt virksomme elementer: etablering af en tillidsfuld relation over telefonen samt at rådgivningen er baseret på solid viden om vold.

Drivkræfter og barrierer for overførbarhed

Drivkræfterne i forhold til overførbarhed til kommunal kontekst er begrænsede. Indsatsen skal forankres på nationalt plan for at kunne drage fordel af synergier i forhold til stærkt kvalificeret personale, høj tilgængelighed i indsatsen samt udbredelse af kendskab og højne brug af indsatsen. Det er muligt, at indsatsen finansieres af kommunerne, men det er nødvendigt at etablere indsatsen som en fælles indsatsen på tværs af flere kommuner.

Spejling

Fokus på sikkerhed Integreret og rutinemæssig opsporing af

vold

Aktivering af netværk

Koordineret samarbejde mellem aktører

Fokus på at Spejling

Målrettet understøttelse af borgerens mestring

Fokus på relations-opbygning mellem borger

og fag-professionel i

indsatsen

At det meste rådgivning foregår telefonisk og anonymt gør, at voldsudsatte tør fortælle om volden, fordi en anonym

telefonrådgivning er en meget lav

henvendelsesbarriere.

Indsatser og kerneelementer

identificeret i Lev Uden Volds

inspirationskatalog

IDENTIFICEREDE KERNEELEMENTER I LITTERATUR OG PRAKSIS

INDSATSBESKRIVELSE 16

INTERVENTIONSCENTER VED PARTNERVOLD, ØSTJYLLANDS POLITIKREDS

Indsatsens formål

Formålet med interventionscentret var at blive bedre til at opspore vold i nære relationer og at tilbyde mere specialiseret hjælp til både voldsudøvere og voldsudsatte.

Målgruppe

Målgruppen er voksne over 18 år, der udøver eller er udsat for vold i en partnerrelation.

Indhold

Interventionscentret mod partnervold var et forsøgsprojekt, der foregik fra 2012 til 2014. Projektet var et forsøg på at etablere et interventionscenter for voldsudsatte og voldsudøvere i politisager, hvor der indgik partnervold. Interventionscentret blev implementeret i Østjyllands Politikreds i samarbejde med Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og Dialog Mod Vold.

I projektet identificerede politiet sager om husspektakler og partnervold i politikredsens

døgnrapporter og kontaktede de involverede parter telefonisk for at motivere dem til at tage imod hjælp. Efterfølgende tilbød interventionscentret social, juridisk og psykologisk støtte og rådgivning og forsøgte at bygge bro til videre relevant hjælp. Voldsudsatte blev tilbudt mellem 3 og 5 samtaler, der havde til formål at skabe bevidsthed om den voldsudsattes konkrete livssituation, voldens konsekvenser for den voldsudsattes børn samt hjælpe den voldsudsatte til at bryde med volden og således forebygge fremtidig vold.

Faglighed og kompetencer

Det er nødvendigt, at fagprofessionelle og aktører fra forskellige institutioner har viden om vold i nære relationer, og at de har redskaberne til at tale med borgerne om det. Desuden er psykologer og medarbejdere med socialfaglige og juridiske kompetencer en forudsætning for centrets tilbud.

Vidensgrundlag

Indsatsen var baseret på socialfaglige tilgange og på tilgange fra kognitiv terapi.

Resultater/virkning

Projektet er blevet evalueret, og de voldsudsatte vurderede, at de via rådgivningsforløbet oplevede en signifikant forbedring i forhold til at føle frihed, tryghed og at have

handlemuligheder til at håndtere vold og/eller trusler om vold (Socialstyrelsen 2015a).

Evalueringen peger desuden på, at voldsudsatte i interventionscentret fik hjælp til deres voldsproblemer tidligere i voldsforløbet end kvinder på krisecentre.

Drivkræfter og barrierer for overførbarhed

Det vurderes, at der er væsentlige drivkæfter for, at indsatsen kan overføres til kommunal kontekst, idet indsatsen i stort omfang leveres af socialfaglige medarbejdere. Desuden er indsatsen forankret, så det bliver muligt at opspore vold på tværs af sektorer. Dog er indsatsen ikke længere i drift.

Spejling

Fokus på sikkerhed Integreret og rutinemæssig opsporing af

vold

Aktivering af netværk

Koordineret samarbejde mellem aktører

Fokus på at voldsudsatte den

erkender Spejling

Målrettet understøttelse af borgerens mestring

og handle-kompetence

Fokus på relations-opbygning mellem borger

og fag-professionel i

indsatsen Indsatsens inddragelse af

politiet i opsporingen af partnervold indebærer et koordineret samarbejde mellem en række forskellige aktører repræsenteret både ved krisecentre, politi og NGO.

Indsatsen fremmer en systematisk opsporing af vold, idet man inkorporerer et fokus på opsporing i politiets møde med borgerne.

IDENTIFICEREDE KERNEELEMENTER I LITTERATUR OG PRAKSIS

INDSATSBESKRIVELSE 17