• Ingen resultater fundet

| PRODUKTER PÅ OTC- OG BØRSMARKEDET SPOT (KORTSIGTSMARKEDET)

In document 20 15 (Sider 43-46)

4 DEL 2 HANDEL I NATURGASMARKEDET

BOKS 14 | PRODUKTER PÅ OTC- OG BØRSMARKEDET SPOT (KORTSIGTSMARKEDET)

TABEL 3 | EKSEMPLER PÅ PRODUKTER PÅ OTC- OG BØRSMARKEDET

TABEL 4 | EGENSKABER FOR SPOT-, FORWARD- & FUTURESKONTRAKTER PÅ GASMARKEDET

Kilde: Sekretariatet for Energitilsynet, Gaspoint Nordic, ICE-ENDEX og EEX.

Noter: GPN er den danske gasbørs, NBP og TTF er gashubs i hhv. Storbritannien og Nederlandene, NCG og GPL er gashubs i Tyskland. Den 1. oktober 2014 udgik GPN’s swap-produkt. 1) På GPN er det muligt at handle dagskontrakter op til tre dage før leveringsdagen. 2) GPN har oplyst, at produktet BOM udgik fra marke-det den 1. oktober 2014, men marke-det forventes, at produktet indføres igen senere.

Kilde: Sekretariatet for Energitilsynet.

Note: Både forwards og futures kan indeholde en aftale om fysisk levering ved kontraktudløb eller kontant afregning ved kontraktudløb. Dog vil en forwardkontrakt ofte indeholde en aftale om fysisk levering, mens futurekontrakten afsluttes med kontant afregning.

Produkt Beskrivelse GPN NBP, TTF NCG, GPL

Within day (spot) levering af gas samme dag som kontrakten indgås x x x

Day-ahead (spot) levering af gas næste dag1 x x x

Weekend (spot) levering af gas lørdag og søndag x x x

Weekday next week levering af gas alle hverdage i næste uge (WDNW) x x

Balance of month levering af gas hver dag resten af indeværende måned (BOM)2 x x x

Month-ahead levering af gas alle dage i næste måned (1 måned – 11 måneder) x x x

Quarter levering af gas hver dag i et aftalt kvartal x x

Season levering af gas hver dag sommer (apr.-sep.) eller vinter (okt.-mar.) x x

Gas year levering af gas hverdag i et aftalt gasår (okt.-sep.) x

Year levering af gas alle dage i et aftalt kalenderår x x

Spot Forward Future

Marked OTC/børs OTC Børs

Fysisk levering Ja Ja (nej) Nej (ja)

Modpartsrisiko --- Ja (bilateral clearing) Nej (central clearing)

Afregning Øjeblikkelig Ved kontraktudløb Løbende

ANALYSE AF KONTRAKTER OG PRISDANNELSE PÅ DET DANSKE ENGROSMARKED FOR NATURGAS 45

42 Når et marked eller en handel clearer, matcher prisen, den såkaldte clearingpris, i de mod-tagne købs- og salgsbud hinanden.

4.3. BØRSKONTRAKTER

Børskontrakterne på det organiserede marked er opstået gradvist som en konsekvens af, at handlen med spot- og forwardkontrakterne på OTC-markedet er blevet tilstrækkelig udviklet. Børskontrakterne er således endnu mere stan-dardiserede end OTC-kontrakterne. Børsen udbyder en række kontrakter, hvori leveringspunkt, leveringsperiode, volumen, gaskvalitet m.m. er fastsat. Det be-tyder, at de handlende på børsen kun skal tage stilling til prisen for den enkelte kontrakt og afgive købs- eller salgsbud.

Handlende parter på en børs er anonyme for hinanden. Børsen kan anvende et såkaldt ”clearinghus” til at cleare42 og afregne handlerne. På den måde kan clearinghuset betragtes som modpart i handlen. Fra handlen indgås til levering/

udløb af kontrakten, foretager clearinghuset, som sikkerhed, daglig afregning af den enkelte handel. Herudover kan clearinghuset stille krav til de handlende, om fx bankgaranti, for at reducere risikoen. Prisen på børsen kan bestemmes ved enten at beregne et priskryds eller ved kontinuert handel. For børser med man-ge deltaman-gende aktører, er det muligt at beregne et priskryds på baggrund af de afgivne bud. Alle deltagende aktører giver da den samme pris for den handlede kontrakt. Ved kontinuert handel kan de handlende på børsen hele tiden afgive nye købs- og salgsbud uden at vente på, at børsen skal beregne et priskryds.

Kontinuert handel er velegnet på markeder med et moderat antal aktører samt begrænset likviditet og er den handelsform, der anvendes på GPN.

Produkterne på børsmarkedet er, ligesom på OTC-markedet, delt op i spot-produkter og futures med fremtidige leveringstidspunkter, der svarer til en forwardkontrakt på OTC-markedet. På børsmarkedet er det derfor også muligt at indgå en kontrakt med levering af naturgassen et par år ude i fremtiden.

4.4. LIGHEDER OG FORSKELLE MELLEM OTC- OG BØRSKONTRAKTER Spotkontrakterne solgt på børsmarkedet og OTC-markedet minder i høj grad om hinanden. Der er imidlertid enkelte forskelle mellem forward- og futureskon-trakterne. Kontrakterne på børsmarkedet er fuldt standardiserede. Der tilbydes ligeledes standardiserede OTC-kontrakter. Ligheder og forskelle mellem OTC- og børskontrakterne er illustreret i Tabel 4.

Både OTC-markedet og børsmarkedet udbyder kontrakter med levering i fremtiden, men forward-/

futurekontrakterne adskiller sig fra hinanden.

Forwardkontrakterne anvendes ofte til helt eller delvist at afdække pris- og mængderisiko i en detailkontrakt. Forwardkontrakterne fører oftest til fysisk levering, men det er muligt med kontant af-regning (”cash settlement”) i forhold til den gældende spotpris ved forwardkontraktens udløb. Til sammen-ligning er futurekontrakterne i højere grad finansielle kontrakter, da de sjældent fører til fysisk levering. I forhold til forwardkontrakterne benyttes futurekon-trakterne hovedsageligt til afdækning af prisrisici.

Den vigtigste forskel mellem OTC- og børskon-trakter er modpartsrisiko. Forwardkonbørskon-trakter på OTC-markedet indgås bilateralt og medfører dermed en modpartsrisiko, mens futureskontrakter medfører daglig afregning, hvorved modpartsri-sikoen fjernes. En forwardkontrakt afregnes ved levering/kontraktudløb, hvilket giver en risiko for, at den ene af kontraktparterne ikke lever op til kon-traktens betingelser. Handles der på børsmarkedet afregnes ændringer i futurekontraktens værdi løbende – ofte dagligt – med børsens clearinghus.

Samtidigt fjernes risikoen for kontraktbrud i form af manglende betaling eller levering.

Det er muligt at handle spotprodukter med fysisk levering inden for få dage. Spotkontrakterne på OTC-markedet og børsmarkedet adskiller sig ikke i nævneværdig grad fra hinanden, da der på begge markeder er tale om øjeblikkelig afregning.

43 Nordvesteuropa er her defineret som Belgien, Danmark, Nederlandene, Storbritannien og Tyskland.

44 “Gas Hub Monitoring Report 2010 – on the regulatory oversight of natural gas hubs”, ERGEG;

“CEER Gas Working Group: The development of gas hubs and trading centres in Europe”

(2003); “Development of Competitive Gas Trading in Continental Europe – How to achieve workable competition in European gas markets”, IEA (2008).

45 Se fodnote 41.

46 Den belgiske huboperatør har imidlertid prøvet at løse dette problem ved at tilbyde ube-grænset (ikke gratis) transport mellem punkterne i ZEE.

MARKEDSPLADSER

In document 20 15 (Sider 43-46)