• Ingen resultater fundet

Nationale og lokale mediekampagner

In document NARKOTIKASITUATIONEN I DANMARK F CAL (Sider 29-32)

Mediekampagner som massemediekommunikation målrettet hele befolkningen eller brede målgrupper bruges ikke i narkotikaforebyggelsen i Danmark. Grunden er, at brug af illegale rusmidler trods alt kun er udbredt i en mindre del af ungdomsgruppen og samtidig har en stor bevågenhed i medierne. Derfor vurderes det hverken nødven-digt eller hensigtsmæssigt at øge opmærksomheden med brede kampagner, der kan risikere at skabe utilsigtet ”reklame” for stoffer og bidrage til ”flertalsmisforståelser” i befolkningen.

Sundhedsstyrelsen har derimod siden 2003 samarbejdet med festivalerne og spil-lestedernes interesseorganisation Dansk Live (Tidligere opdelt i Festivaldanmark og Spillesteder.dk) om en årlig kampagne mod stoffer rundt om på landets flerdages

mu-3 www.fhi.se

sikfestivaler. Siden 2009 er dette samarbejde udvidet med en kampagne om unge og alkohol. I 2009 er samarbejdet også udvidet til at omfatte en tilsvarende anti-narkotika kampagne på spillestederne. Festmiljøerne er valgt som en central arena, da undersø-gelser viser, at der her er øget risiko for, at de unge eksperimenterer med stoffer. Som et vigtigt led i kampagnerne har festivalerne og spillestederne selv været afsendere på kampagnen. Tanken er, at de som trendsættende aktører i unges festmiljø vil have en god og positiv gennemslagskraft med det holdningsprægede budskab over for målgrup-pen af unge.

Dansk Live Against Drugs

Sundhedsstyrelsens og Dansk Lives narkotikaforebyggende ”Against Drugs”-kampagne løb i 2012 af stablen på 15 festivaler. Den primære målgruppe for indsatsen er unge festivaldeltagere og særligt de 16-24-årige. Festivalerne har gode erfaringer med at bruge materialet, som består af trykte og elektroniske elementer. Festivalerne har endvidere statements på deres hjemmeside, i deres programmer og i deres festivalaviser.

Alle elementer bidrager til at signalere en fælles holdning mod stoffer. Kampagnen har fokus på, at de unge selv kan vælge til og fra, også når det gælder stoffer, og at de der-med ikke blot skal gøre, som vennerne synes eller som de måske tror, at alle andre gør.

Kampagne-sloganet har ændret sig de seneste år. I 2011 kørte kampagnen på ordene:

THINK og CHOOSE. I 2012 ændrede kampagnen slogan og layout til ”SPEAK YOUR MIND – NOT SOMEONE ELSES”. I 2013 lyder slogannet ”DON’T LET OTHERS SPEAK YOUR MIND”.

Evalueringen af 2012-kampagnen (Sundhedsstyrelsen 2012e) er baseret på publikums-undersøgelser, der er gennemført på Roskilde Festival – som er langt den største af de 15 festivaler – samt på tre mindre festivaler, som er tilfældigt udvalgt blandt de andre festivaler. Det er festivalerne: Vig, Skive og Samsø. De fire festivaler henvender sig til forskellige målgrupper og giver derfor et nuanceret billede af kampagnens modtagelse ude i landet.

På Roskilde Festival viste evalueringen for 2012, at 70 % havde set kampagnen, hvilket er et lille fald i forhold til de seneste år. Til gengæld havde flere diskuteret budskabet i kampagnen med andre i 2012 (33 %) end i 2011 (29 %). 93 % af publikum syntes godt om, at festivalen markerer sig mod stoffer.

Evalueringen for 2012 fra de 3 mindre festivaler viste, at kun ca. 1/3 af publikum på to af de tre festivaler havde set kampagnen. Det er næsten en halvering i forhold til 2011.

På den 3. festival havde 65 % af publikum set kampagnen, hvilket var en lille stigning i forhold året før. På 2 af festivalerne havde ca. 20 % diskuteret kampagnens budskab med hinanden, mens knap 40 % havde diskuteret det på den 3. festival. Mellem 83

% og 90 % af publikum syntes, at det var en god idé, at festivalerne markerer deres holdning mod stoffer.

Dansk Live – Unge og Alkohol

I 2012 deltog 13 festivaler og alle Grøn Koncert-arrangementer i Sundhedsstyrelsens og Dansk Lives kampagne ”Unge og alkohol” med sloganet ”Mindre Druk – Mere Fest”. Kampagnens fokus er teenage-druk, og den sætter fokus på aldersgrænser for udskænkning og salg af alkohol. Kampagnens formål er blandt andet at tilskynde

til håndhævelse af aldersgrænserne for udskænkning. Den primære målgruppe for kampagnen er derfor de unges forældre og medarbejdere på festivalerne, men kam-pagnen er også henvendt til de unge under 16 år. Kamkam-pagnens elementer er centreret på teltpladserne og i barområderne og består primært af trykte medier, men har også en webdel. Forældredelen baseres på en PR-indsats, hvor gode råd til teenage-forældre formidles.

Unge & Alkohol blev – ligesom Against Drugs – både evalueret på Roskilde Festival og på de mindre festivaler i Vig, Skive og på Samsø (Sundhedsstyrelsen 2012f). Fælles for evalueringerne er, at de viste et ringere kendskab i 2012 end i 2011.

På Roskilde Festival havde 15 % af medarbejderne set kampagnen i forhold til 66 % i 2011. Resultatet fra 2012 viste også, at 82 % af medarbejderne kunne svare på, hvor gammel man skal være for at købe alkohol på en festival. Evalueringen viste, at der havde været implementeringsproblemer af de fysiske elementer. Det formodes at være en af forklaringerne på, at evalueringen blandt medarbejdere viste dårligt kendskab.

Evalueringen for 2012 viste dog – ligesom i 2011 – at 92 % af medarbejderne synes, at kampagnen er en god idé.

Evalueringen for 2012 fra festivalerne Vig, Skive og Samsø, viste, at medarbejderne bakker op om kampagnens budskab og mener, at det er vigtigt, at festivalerne har en klar holdning til teenagere og alkohol. Alle medarbejdere på Vig festivalen tilsluttede sig det, mens det samme gjaldt hhv. 77 % på Skive og 81 % på Samsø. 98 % af medar-bejderne i evalueringen kendte til reglerne for udskænkning af alkohol.

Evalueringen viste også, at der sidste år var en del implementeringsvanskeligheder.

Eksempelvis var der problemer med at få plakaterne sat op i barområder mv. Det resul-terede i, at kampagnen var markant mindre synlig blandt publikum end de foregående år. På Samsø faldt den fra 79 % til 68 %, på Vig faldt den fra 38 til 28 % og på Skive var den nede på 24 %. Erfaringerne, som vanskelighederne ved implementeringen har givet, er anvendt konstruktivt i implementeringen af kampagnen i 2013.

Music against drugs

I 2012 kørte kampagnen Music Against Drugs på 45 spillesteder i perioden fra sep-tember til november, med samme slogan som på festivalerne ”DON’T LET OTHERS SPEAK YOUR MIND”. Kampagnen har både elementer målrettet publikum og medarbejdere på spillestederne. Publikumsdelens primære målgruppe er unge mellem 16-25 år, hvor medarbejderdelen er målrettet alle medarbejdere på spillestederne. I 2012 bestod kampagnen både af trykte og elektroniske elementer, som fx webban-nere, T-shirts til medarbejdere, plakater, stickers, badges m.m. Feedback fra publikum og medarbejdere for kampagnen i 2012 viste igen en god opbakning til, at spilleste-derne har en holdning til stoffer. Feedbacken indeholder dog fortsat elementer, der udtrykker, at det er sværere at få gennemslagskraft på spillesteder end på festivaler og vanskeligt at tilrettelægge en kampagne, der passer til alle spillesteder, idet de er meget forskellige, hvad angår målgruppe og størrelse.

In document NARKOTIKASITUATIONEN I DANMARK F CAL (Sider 29-32)