• Ingen resultater fundet

Intern organisering af vejlederne

4 Ungdommens Uddannelses- Uddannelses-vejledning

4.1 Organisatoriske rammer

4.1.2 Intern organisering af vejlederne

Spørgeskemaundersøgelsen blandt vejledningscentrene og de ni selvevalueringsrapporter viser at der er stor forskel på hvor tæt vejlederne på de enkelte UU-centre er knyttet til det egentlige fysi-ske center.

Fuldtids- eller deltidsansættelse

Selvevalueringsrapporterne viser at de centre der har etableret et fysisk center hvor vejlederne mødes regelmæssigt for at koordinere og udvikle en fælles forståelse og praksis i vejledningen, primært har fuldtidsansatte vejledere uden ansættelsesmæssig tilknytning som lærere på de en-kelte skoler i centerets dækningsområde. De centre der har valgt eller er blevet pålagt af kom-munalbestyrelserne at prioritere den nære kontakt til de unge og folkeskolerne frem for hoved-sageligt at forankre vejledningen i et fysisk center, har overvejende deltidsansatte vejledere der samtidig fungerer som folkeskolelærere.

Tabel 2 viser hvordan vejledernes ansættelsesform fordeler sig dels på landsplan, dels for det en-kelte center.

Tabel 2

Hvor mange timer er vejlederne ansat om ugen?

N = 44

Vejledere ansat til 37 timer om

ugen 44 % 1 57 11

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv 33

fortsat fra forrige side

Samlet andel

Tabellen viser at 44 % af vejlederne på UU-centrene er ansat på fuld tid. Resten er ansat på for-skellige former for deltid. Dermed er mindre end halvdelen af vejlederne tilknyttet et UU-center på fuld tid.

Stort set alle UU-centrenes ledelser vurderer i selvevalueringsrapporterne at balancen mellem vej-ledernes nære kontakt med de unge på den ene side og en professionel organisering af vejleder-ne i ét center på den anden har været en central problemstilling for centrevejleder-nes organisering af vej-lederne. På centrene er der derfor stor forskel på hvor tæt vejlederne er knyttet til det egentlige fysiske UU-center. Tilknytningen til centeret hænger tæt sammen med om vejlederne er ansat på deltid eller fuldtid. Samtidig viser selvevalueringsrapporterne at geografiske forhold i UU-centerets dækningsområde har haft en afgørende indflydelse på organiseringen af vejlederne og deres an-sættelsesform.

UU-Center Sydfyn er kendetegnet ved udelukkende at have deltidsansatte vejledere som samtidig er lærere på områdets folkeskoler. I evalueringsgruppens interview giver ledelsen udtryk for at disse dobbeltfunktioner har påvirket vejledernes fleksibilitet i forhold til organisering af vejlednin-gen. Når en vejleder er ansat som lærer ved siden af sit vejlederjob, har ledelsen ofte svært ved at foretage samlede prioriteringer af vejledningsindsatsen i form af fx fælles kompetenceudvikling.

Det kan være vanskeligt at samle alle vejledere på samme tid da den enkelte vejleders planlæg-ning afhænger af den skole som de er tilknyttet. UU-Center Sydfyns ledelse vurderer derfor at der ikke er sket det tilsigtede kompetenceløft af vejlederne i forbindelse med reformen.

Men selvom UU-Center Sydfyns ledelse over for kommunerne har givet udtryk for at ville have flere fuldtidsansatte, har kommunerne fastholdt deres ønske om at bevare ”nærhedsprincippet”, dvs. beholde vejlederne som både lærere og vejledere. Ledelsen vurderer at det eksisterende go-de forhold til skolerne har været grungo-den til at man har kunnet fastholgo-de en høj kvalitet i vejled-ningsindsatsen til trods for den decentrale organisering. Ifølge ledelsen afhænger vejledningens

34 Danmarks Evalueringsinstitut

kvalitet i deres tilfælde desuden af den enkelte vejleders eget netværk. Det betyder at vejled-ningskvaliteten er sårbar over for udskiftninger i vejlederstaben eller personaleudskiftninger på skolerne. I den forbindelse er det interessant at notere sig at ledelsen på UU-Center Sydfyn sætter lighedstegn mellem kvaliteten af vejledningen og UU-vejledernes samarbejde med skolerne i cen-terets dækningsområde.

Undervisningsministeriet har i et brev til alle vejledningscentre gjort opmærksom på at intentio-nen med reformen var at samle vejledningen i lokale centre og dermed styrke sammenhængen i vejledningsindsatsen og muligheden for at udvikle vejledningen. UU-Center Sydfyn bemærker i sin selvevalueringsrapport at en central organisering med primært fuldtidsansatte vejledere vil be-tyde at centeret går fra de nuværende 45 deltidsansatte vejledere til 15-20 fuldtidsansatte. Ledel-sen vurderer at det vil resultere i et tættere samarbejde mellem vejlederne og bedre muligheder for at lede vejledningen og dermed prioritere og styrke kvaliteten i den samlede vejledningsind-sats.

I UU Vendsyssel er størsteparten af vejlederne – 23 ud af 29 – deltidsansatte. I evalueringsgrup-pens interview tilkendegiver centerets ledelse at prioriteringen skyldes centerets store geografiske dækningsområde. Fuldtidsansatte vejledere ville skulle bruge lang tid på transport. Deltidsansæt-telserne betyder at et større antal vejledere skal dække et mindre geografisk område. Ledelsen fremhæver den store udfordring i at udøve velfungerende distanceledelse da ledelsen og vejlede-re ikke mødes dagligt. I nogle tilfælde mødes man kun en gang om måneden.

I UUV Køge er 16 ud af centerets 25 vejledere fuldtidsansatte. I evalueringsgruppens interview tilkendegiver vejlederne at de relativt mange fuldtidsansættelser fremmer centerets fleksibilitet i forhold til at kunne møde de unge når der er behov for det. Vejlederne understreger at parallel-ansættelserne som både vejledere og lærere – der var det almindelige inden reformen trådte i kraft – betød at vejledningen hele tiden blev afbrudt af at vejlederen skulle undervise. Både ledel-se og vejledere på UUV Køge tilkendegiver at dette problem er blevet imødekommet med den nye organisering af vejledningen.

På vej mod flere fuldtidsansættelser

Ledelserne på de centre der har mange deltidsansatte, finder det vanskeligt at implementere re-formens tiltænkte sammenhængende og koordinerede vejledningsindsats. Selvevalueringsrappor-terne og interviewene med centrene viser at centrene generelt ansætter flere og flere vejledere på fuld tid efter de indledende erfaringer med deltidsansættelse. Udviklingen er i tråd med vej-ledningsreformens intention og opfattes som positiv af de centre der har mange fuldtidsansatte vejledere, bl.a. fordi de oplever at der kommer fokus på vejledning, og at det styrker deres identi-tet som vejledere.

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv 35

Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på at mange fuldtidsansættelser kan være proble-matisk for centre der dækker et stort geografisk område. Enten skal de fuldtidsansatte vejledere bruge en stor del af deres arbejdstid på transport rundt i området, eller også skal yderområderne dækkes af deltidsansatte vejledere med en løsere fysisk tilknytning til centeret. Det store dæk-ningsområde er en konsekvens af at alle centre skal dække et område med et sammenhængende udbud af ungdomsuddannelser. I nogle områder af landet er der meget langt imellem centrene.

Hvis disse centre fortsat skal dække et område hvor alle ungdomsuddannelser er repræsenteret, har de ikke mulighed for at etablere en central organisering af vejlederne i samme udstrækning som centre med et mindre dækningsområde.

På den anden side er det vigtigt at være opmærksom på fordelene ved at beholde nogle deltids-ansatte vejledere der samtidig er ansat som lærere. På den måde kan centrene fastholde en dag-lig kontakt til skolemiljøet, hvilket alle centre også giver udtryk for at der er behov for. På længere sigt kan man forestille sig en situation hvor flere og flere vejledere ikke har baggrund som lærere.

Det vil betyde at de ikke i samme grad kender skolernes vilkår og de unge og har kontakt til læ-rerne. Centrene kan derfor med fordel bibeholde en vis grad af deltidsansættelse i folkeskolerne.

Evalueringsgruppen anbefaler

- at UU-centrene tilstræber hovedsageligt at have fuldtidsansatte vejledere. Dog er det væsentligt at nogle vejledere fortsat er ansat på skolerne parallelt med vejlederansættelsen for at sikre en tæt kontakt mellem centrene og skolerne og vejledernes adgang til viden om de unge.

4.2 Vejledningsindsatsen

Vejledningsloven fastsætter at vejledningen i særlig grad skal målrettes unge med særlige behov for vejledning. Intentionen i loven om at målrette vejledningsindsatsen har haft indflydelse på hvordan centrene tilrettelægger deres vejledningsindsats, og hvilke unges behov der særligt til-godeses i vejledningen.

Afsnit 4.2.1 beskæftiger sig med definitionerne af de forskellige målgrupper for vejledningen. I afsnit 4.2.2 behandles centrenes arbejde med at identificere de forskellige målgrupper, herunder målet om at vejledningen skal målrettes unge med særlige behov for vejledning. Afsnit 4.2.3 be-skriver centrenes tilrettelæggelse af vejledningsindsatsen på baggrund af målgrupper for vejled-ningen. I afsnit 4.2.4. ses specialisering af vejlederne i forhold til de forskellige målgrupper. Afsnit 4.2.5 gennemgår tilfredsheden med vejledningen blandt elever i 9. og 10. klasse. Endelig belyser afsnit 4.2.6 inddragelsen af forældrene i vejledningen.

36 Danmarks Evalueringsinstitut