• Ingen resultater fundet

Indberetning af anmeldelsesstatus ved anmeldelsespligtige sygdomme

- og konsekvenser heraf

13 ANMELDELSE TIL CANCERREGISTERET

13.3 Indberetning af anmeldelsesstatus ved anmeldelsespligtige sygdomme

Når en anmeldelsespligtig sygdom er aktions- eller bidiagnose, er det obligatorisk at indberette an-meldelsesstatus som tillægskode til den anmeldelsespligtige diagnosekode. Indberetningskravet gæl-der alle patienttyper.

Begreb Definition/beskrivelse

anmeldelsesstatus angivelse af en anmeldelsespligtig sygdoms status i forhold til anmeldelse til Cancerregisteret

Der er følgende anmeldelsesstatusser:

Tillægskode Anmeldelsesstatus

AZCA0 anmeldelsesstatus endnu ikke angivet

AZCA1 ny anmeldelsespligtig sygdom, ikke tidligere fuldt anmeldt af afdelingen AZCA3 afdelingen er ikke involveret i primær diagnosticering, behandling eller kontrol

af sygdommen

AZCA4 sygdommen tidligere fuldt anmeldt af afdelingen

AZCA9 onkologisk afdeling skal ikke anmelde, sygdommen tidligere fuldt anmeldt af anden afdeling

Anmeldelsesstatus registreres som tillægskode til den anmeldelsespligtige diagnosekode. Anmeldel-sesstatus skal senest være til stede ved færdigregistreringen.

Ved indberetning til LPR skal anmeldelsesstatus have værdien AZCA1, AZCA3, AZCA4 eller AZCA9.

Der skal og kan kun være en (1) anmeldelsesstatus pr diagnose pr afsluttet kontakt.

AZCA9 er udelukkende forbeholdt indberetninger fra onkologiske afdelinger, hvor fuld anmeldelse er foretaget fra den kliniske afdeling, hvor sygdommen tidligere er diagnosticeret.

Anmeldelsesstatus ved færdigregistrering skal være dækkende for hele kontakten og ikke kun for si-tuationen ved kontaktafslutningen.

For patienter med flere anmeldelsespligtige diagnoser gælder kravene for hver enkelt diagnose.

13.3.1 Fuld anmeldelse

Anmeldelsen af sygdommen til Cancerregisteret skal foretages fuldt, jf kodeteksterne til status 1 og 4, hvilket betyder, at anmeldelsen ikke betragtes som fyldestgørende og korrekt, før …

• diagnosen er endelig og korrekt, herunder korrekt klinisk specificeret

• TNM-stadie er komplet svarende til den endelige diagnose, inklusive eventuel korrektion efter kirurgisk staging og behandling - se videre i afs 13.4.1.1

• diagnosegrundlagene (mikroskopiske og makroskopiske) er komplette, dvs det samlede grundlag for den endelige diagnose

Dette betyder, at den fulde anmeldelse for den samme afdeling kan strække sig over flere fortløbende kontakter, når anmeldelsen ikke foretages fuldt på den (de) indledende kontakt(er).

anmeldelse til Cancerregisteret Fællesindholdet 2015-1 / VEJL

Kravet om fuld anmeldelse rækker i forhold til den enkelte afdeling selvfølgelig kun så langt, som afde-lingen har kontakt med patienten.

Figur 13.3.1 Fuld anmeldelse

AZCA1

TNMdiagnosegrundlag

AZCA1

TNM’diagnosegrundlag’

AZCA4

diagnose diagnose’ diagnose’

A I A

slutregistrering slutregistrering

13.3.2 Beskrivelse af de enkelte anmeldelsesstatus

Reglerne har baggrund i ”Bekendtgørelse om lægers anmeldelse til Cancerregisteret af kræftsyg-domme m.v.”. En oversigt kan ses i afs 13.2

Figur 13.3.2 Oversigt: Anmeldelsesstatus og tilhørende registreringskrav

ingen yderligere tillægskodning

Anmeldelsespligtig diagnose

anmeldelsesstatus

(+)AZCA0 midlertidig diagnose

(+)AZCA1

ny anmeldelsespligtig diagnose

(+)AZCA4 tidligere anmeldt

(+)AZCA3 ikke involveret

anmeldelsesstatus opdateres

(+)diagnosegrundlag (+)anatomisk lokalisation (+)lateralitet

(+)stadie: TNM/Ann Arbor

(+)AZCA9 skal ikke anmeldes fra onkologisk afd

AZCA0 anmeldelsesstatus endnu ikke angivet

Denne status kan anvendes i systemet indtil færdigregistreringen, men må ikke findes i indberetnin-gen af en afsluttet kontakt.

AZCA1 ny anmeldelsespligtig sygdom, ikke tidligere fuldt anmeldt af afdelingen Denne status anvendes første gang en anmeldelsespligtig sygdom diagnosticeres, behandles eller kontrolleres på afdelingen, og indtil den anmeldelsespligtige sygdom er fuldt anmeldt.

Fællesindholdet 2015-1 / VEJL anmeldelse til Cancerregisteret

På afdelinger, hvor man afslutter en patients ambulante kontakt før afsluttet udredning og be-handling, vil der ikke kunne ske en fyldestgørende registrering af de obligatoriske tillægsko-der, før end udredningen eller behandling er afsluttet.

Afdelingen skal i sådanne tilfælde benytte AZCA1 både på den initiale ambulante kontakt og på den (de) følgende indlæggelse(r) for at udføre en meningsfuld tillægsregistrering og dermed en komplet og korrekt anmeldelse.

Der kan for nydiagnosticerede tilfælde efter 1. januar 2004 kun benyttes en statuskode AZCA4, når afdelingen forudgående har færdigregistreret patienten med status AZCA1 og dertil hørende registre-ringer, eller der netop er registreret fuld anmeldelse af primærtumor på kontakten.

AZCA3 afdelingen er ikke involveret i primær diagnosticering, behandling eller kontrol af sygdommen

Se også eksempler i afs 13.2.6

Denne anmeldelsesstatus anvendes af afdelinger, der har kontakt med patienter med en anmeldel-sespligtig sygdom, men som på den pågældende kontakt ikke direkte diagnosticerer, behandler eller kontrollerer denne. Derved er der mulighed for at registrere en anmeldelsespligtig sygdom som bidiagnose, uden at dette kræver yderligere tillægskodning.

Hvis den anmeldelsespligtige diagnose er aktionsdiagnose, kan AZCA3 ikke anvendes.

Hvis afdelingen som den første stiller diagnosen, skal der under alle omstændigheder foretages en komplet nyanmeldelse med (+)AZCA1, og AZCA3 kan i dette tilfælde ikke anvendes.

AZCA4 sygdommen tidligere fuldt anmeldt af afdelingen

Hvis behandlingen/kontrollen vedrører en patient, der stadig har sygdommen, er den anmeldelsesplig-tige diagnose aktionsdiagnose eller evt. bidiagnose. Anmeldelsesstatus AZCA4 anvendes, hvis afde-lingen tidligere har anmeldt sygdommen fuldt til Cancerregisteret.

Anmeldelsesstatus AZCA4 dækker fortsat sygdom, herunder klinisk kontrol og behandling.

AZCA4 anvendes også, hvor der på en ny kontakt er tale om ændret behandling af samme og tidlige-re anmeldte sygdom samt ved tidlige-recidiv af tidligetidlige-re anmeldt sygdom.

Eksempel

Patienten indlægges med udvikling af sygdommen, evt med en anden aktionsdiagnose, men der er fortsat tale om den samme sygdom og følger heraf.

Patient med ikke radikalt behandlet ovariekræft. Indlægges nu i samme afdeling med ascites, der be-handles symptomatisk:

Diagnoser Anmeldelsesstatus (A)DC786A Malign ascites UNS

(+)AZCA4 sygdommen tidligere fuldt anmeldt af afdelingen (B)DC569 Æggestokkræft

(+)AZCA4 sygdommen tidligere fuldt anmeldt af afdelingen

AZCA9 onkologisk afdeling skal ikke anmelde, sygdommen tidligere fuldt anmeldt af anden afdeling

Onkologiske afdelinger modtager næsten udelukkende færdigt udredte patienter til videre behandling.

Onkologisk afdeling har derfor sjældent noget at tilføje til den primære anmeldelse fra den udredende kliniske afdeling.

Statuskode AZCA9 fritager de onkologiske afdelinger for anmeldelse til Cancerregisteret i disse tilfæl-de og skal anventilfæl-des ved efterfølgentilfæl-de kontakter for samme kræftsygdom.

anmeldelse til Cancerregisteret Fællesindholdet 2015-1 / VEJL

Statuskode AZCA9 er udelukkende forbeholdt indberetninger vedrørende onkologiske patienter på onkologiske afdelinger, hvor fuld anmeldelse er foretaget fra den kliniske afdeling, hvor patienten tidli-gere er diagnosticeret.

AZCA9 må ikke anvendes i følgende tilfælde:

• hvis onkologisk afdeling er primært diagnosticerende, skal der anmeldes fuldt fra onkologisk afdeling med (+)AZCA1 og yderligere tillægskodning

• primær anmeldelse af kræftsygdom fra andet speciale ved afdelinger med flere specialer (fx hæmatologi og onkologi)

13.3.3 Validering af statuskode for afsluttede patienter

I de lokale systemer foretages en validering af statuskode for afsluttede patienter med anmeldelses-pligtige sygdomme, der første gang er diagnosticeret efter 1. jan. 2004.

Dette har konsekvens for anmeldelsesstatus, idet patienter med anmeldelsespligtige sygdomme skal være fuldt anmeldt fra afdelingen med en anmeldelsesstatus AZCA1, før end AZCA4 kan anvendes.

Der kan for nydiagnosticerede anmeldelsespligtige sygdomme kun benyttes en statuskode AZCA4 i indberetningen, når stamafdelingen tidligere har indberettet en afsluttet kontakt med statuskode AZCA1 og fuld specificeret anmeldelse, eller der samtidig sker en fuld anmeldelse af en anden diag-nosekode for den samme sygdom på den samme kontakt.

Såfremt afdelingen før 1. jan. 2004 har foretaget blanketanmeldelse af sygdommen til Cancerregiste-ret, skal statuskode AZCA4 anvendes ved kontakter med samme anmeldelsespligtige sygdom.

Ikke afsluttede ambulante kontakter

Det sker ofte, at den anmeldelsespligtige diagnose første gang opdages og registreres på en (for)ambulant patientkontakt. Hvis denne kontakt ikke afsluttes og færdigregistreres med anmeldel-sesstatus AZCA1 og fuld anmeldelse inden ny patientkontakt – typisk indlæggelse – vil der genereres en rykkerskrivelse fra Cancerregisteret for den anden kontakt, der indberettes først med statuskode AZCA4 ”tidligere fuldt anmeldt af afdelingen”, idet der ikke findes en forudgående fuld anmeldelse på en afsluttet kontakt.

For at undgå dette er det nødvendigt, at den ambulante kontakt afsluttes, inden der oprettes ny kon-takt for samme sygdom.

Se også Kap 5

13.3.4 Komplikationer eller hændelser, der relaterer sig til en anmeldelsespligtig sygdom

Eksempler:

• patienter, der henvender sig på en akutmodtagelse med et smerteproblem eller andet symp-tom eller skade sfa kræftsygdom eller behandling af kræftsygdommen

• patienter, der henvender sig pga en ulykke, som ikke er forårsaget af den anmeldelsespligtige diagnose, men hvor sygdommen spiller en rolle for den behandling, der gives

• patienter, der kommer i behandling for følgevirkninger efter stråle- eller kemoterapi

• patienter i symptomlindrende behandling og terminal pleje

I eksemplerne og lignende tilfælde er den anmeldelsespligtige diagnose ikke aktionsdiagnose. Det vil imidlertid ofte være forbundet med ekstra arbejde at pleje og behandle en patient med en anmeldel-sespligtig sygdom. I dette tilfælde registreres den tilgrundliggende lidelse som bidiagnose på kontak-ten.

Fællesindholdet 2015-1 / VEJL anmeldelse til Cancerregisteret

Aktionsdiagnosen kan i de ovennævnte tilfælde fx være fra:

Aktionsdiagnose Kodetekst

DZ74* Problemer i forbindelse med afhængighed af pleje DZ515 Kontakt mhp palliativ behandling

DR50*-DR69* Almene symptomer og abnorme fund hvor bla smerteafsnittet findes Eksempel

Smertetilstand hos patient med prostatakræft indlagt til smertebehandling på anden afdeling end den primært behandlende:

Diagnoser Kodetekst (A)DR521 Maligne smerter (B)DC619 Prostatakræft

(+)AZCA3 afdelingen er ikke involveret i primær diagnosticering, behandling eller kontrol af sygdommen

Ved specifikke komplikationer til en anmeldelsespligtig sygdom registreres dette som aktionsdiagno-se, fx anæmi eller sepsis, hvis kontakten retter sig specifikt mod denne tilstand. Baggrunden, dvs kræftsygdommen registreres som bidiagnose, hvis den fortsat er til stede.

Eksempel

En patient er henvist til en hæmatologisk afdeling med henblik på vurdering af behandlingsmulighe-der. Afdelingen behandler ikke den tilgrundliggende sygdom:

Diagnoseregistrering Kodetekst

(A)DD630 Anæmi ved neoplastisk sygdom (B)DC340 Kræft i hovedbronkien

(+)AZCA3 afdelingen er ikke involveret i primær diagnosticering, behandling eller kontrol af sygdommen

Såfremt afdelingen efter vurdering af behandlingsmuligheder påbegynder behandling, anvendes den anmeldelsespligtige sygdom som aktionsdiagnose, og anmeldelsesstatus ændres til AZCA1 med de deraf følgende krav til registrering.

13.4 Yderligere registreringer ved anmeldelse af ny sygdom