• Ingen resultater fundet

Her opfylder de nyuddannede ikke kompetencebehovet

In document Abstrakt Liggende (Sider 73-76)

7. Energi og bæredygtighed

7.7. Her opfylder de nyuddannede ikke kompetencebehovet

De interviewede virksomheder er blevet spurgt, om de nyuddannede kan opfylde det kompetencebehov, der er afgørende for, at virksomhederne kan skabe vækst og udvik-ling.

Nedenstående tabel angiver, hvor stor en andel af de adspurgte virksomheder og offent-lige forvaltning, som har svaret, at der i høj eller nogen grad er afstand mellem, hvad de nyuddannede kan, og de kompetencebehov, som virksomhederne eller offentlige forvalt-ninger har i forhold til de respektive medarbejdertyper.

Medarbejder-type

Den globale

forretningsud-vikler

Den fleksible og

kundeorientere-de håndværker

Den offentlige forvaltnings innovative ud-vikler af bære-dygtige

løsnin-ger

Den markeds-orienterede produktudvikler

%-del af virk-somheder, som synes at ny-uddannede har mangler i for-hold til medar-bejdertypen

62 % 60 % 60 % 44 %

Typiske

uddan-nelser Lang videregåen-de-, professions- eller erhvervsfag-lig uddannelse.

Bl.a.:

 Ingeniør

 Arkitekt

 Økonom

 Maskinmester

 Bygningskon-struktør

 Smed

 Tømrer

 Elinstallatør

 Handels- og kontoruddan-net

Professions- eller erhvervsfaglige uddannelser.

Bl.a.:

 Maskinmester

 Elektriker

 Smed

 Klejnsmed

 Tømrer

 Mekaniker

 Værktøjsma-ger

 Teknisk assi-stent

 Teknisk de-sign

 Handels- og kontoruddan-net

Lang samfundsvi-denskabelig eller naturvidenskabe-lig uddannelse.

Bl.a.:

 Ingeniør

 Økonomi

 Statskund-skab

Lang videregåen-de naturvivideregåen-denska- naturvidenska-belig eller teknisk-, professions eller erhvervsfaglige uddannelser.

Bl.a.:

 Ingeniør

 Arkitekt

 Fysik

 Datalogi

 Maskinmester

 Bygningskon-struktør

 Teknisk de-sign

 Mekaniker

 Smed

For de fire medarbejdertyper er der en anseelig andel (44-62 %) af virksomhederne og offentlige forvaltninger, som tilkendegiver, at nyuddannede i høj eller noget grad mang-ler kompetencer i forhold til de kompetencekrav, som de stilmang-ler.

I det følgende sammenfattes for hver af de fire medarbejdertyper de manglende kompe-tencer, som virksomhederne og offentlige forvaltninger typisk nævner.

Den globale forretningsudvikler

Praktisk erhvervserfaring. Virksomhederne efterspørger større praktisk erfaring.

Nyuddannede skal være bedre til at koble deres teoretiske viden med den konkre-te opgave. Virksomhederne oplever, at nyuddannede har en for konkre-teoretisk tilgang til opgaveløsningen, hvor de mangler realitetssans i forhold til teori og praksis. De nyuddannede har metodemæssig indsigt, men har utilstrækkelig træning i meto-dernes konkrete anvendelse i forbindelse med løsning af en konkret opgave.

Projektledelse og overblik. Virksomhederne efterspørger bedre projektledelse og større overblik. Nyuddannede skal være bedre til at planlægge, organisere og sty-re projekter. Virksomhederne oplever, at nyuddannede har svært ved at overskue længerevarende projekter.

Forretnings- og kommerciel forståelse. Nyuddannede mangler forståelse for kun-der, marked og branche. Virksomhederne oplever, at nyuddannede har svært ved at forstå de behov, som produktet, ydelsen eller servicen efterkommer. Nyuddan-nede mangler forståelse for, hvilke forhold, der driver udviklingen, og hvordan disse påvirker virksomheden.

Kundekontakt og salg. Virksomheder efterspørger, at nyuddannede bliver bedre til at omgås kunder og indgå i en konstruktiv dialog. Nyuddannede skal blive bedre til at afsætte og sælge virksomhedernes produkter, ydelser og services.

Den fleksible og kundeorienterede driftsmedarbejder

Praktisk erhvervserfaring. Virksomhederne efterspørger større praktisk erfaring med fremstilling eller udvikling af produkter, ydelser og services og løsning af op-gaver. Nyuddannede skal være bedre til at koble teori og praksis. I opgaveløsnin-gen mangler nyuddannede ofte selvstændighed. Virksomhederne angiver, at grundet deres store specialisering får nyuddannede en grundig intern oplæring.

Salg. Virksomhederne efterspørger, at de nyuddannede bliver bedre til at sælge, herunder at formidle faglig viden om produktet og etablere gode kunderelationer i forbindelse med salg og service.

Teknologisk indsigt. Virksomhederne efterspørger større viden om produktet, ydelsen eller servicen. Nyuddannede mangler forståelse for og teknisk indsigt i, hvordan teknologier, materialer og services fungerer.

Markeds- og branchekendskab. Virksomhederne efterspørger større viden om markedet og branche for at kunne medvirke til udvikling.

Den offentlige forvaltnings innovative udvikler af bæredygtige løsninger

Politisk forståelse. Offentlige forvaltninger efterspørger større forståelse for det politiske arbejde og arbejdsgange. Nyuddannede skal være bedre til at forstå, hvordan der arbejdes i en politisk organisation, og hvordan den politiske diskurs kan påvirkes.

Relevante projekter. Offentlige forvaltninger efterspørger, at nyuddannede bliver bedre til at omsætte lokale og nationale miljøpolitiske målsætninger til relevante projekter. Nyuddannede skal være bedre til at identificere nye samarbejdsmulig-heder og inddrage relevante aktører i udviklingen af nye initiativer.

Målrettet kommunikation. Offentlige forvaltninger efterspørger, at nyuddannede bliver bedre til at målrette deres kommunikation. Nyuddannede skal være mere bevidste om, hvem kommunikationen rettes mod for præcist at kunne opnå den ønskede effekt.

Den markedsorienterede udvikler af bæredygtige løsninger

Praktisk erhvervserfaring. Virksomhederne efterspørger større praktisk erfaring med at løse opgaver og udvikle løsninger. Nyuddannede opleves at have en for teoretisk tilgang til opgaveløsningen, hvor de mangler viden om forskellige meto-ders og teknikkers anvendelighed. De nyuddannede har metodemæssig indsigt, men de har utilstrækkelig træning i metodernes konkrete anvendelse i forbindelse med løsning af konkret opgave.

Branche og produktkendskab. Virksomhederne efterspørger større viden om bran-che og produkt for at kunne medvirke til udvikling. Nyuddannede skal ikke kun kende produktets tekniske egenskaber, de skal også kende til produktets

eksi-stens. Nyuddannede skal have kendskab til, hvorfor kunden ønsker at købe pro-duktet, fremfor kun at kende til, hvad kunden køber.

Projektledelse. Nyuddannede har svært ved at planlægge, styre og følge op på projekter. Virksomhederne efterspørger større indsigt i og forståelse for samspillet mellem organisation og projekt. Nyuddannede skal være bedre til at etablere, analysere, styre, rapportere og dokumentere projekter fra idéfasen og til evalue-ringsfasen med en forretningsmæssig forståelse.

Faglighed. Virksomhederne efterspørger større naturvidenskabelig eller ingeniør-faglig viden. Nyuddannede skal have et højere ingeniør-fagligt niveau og skal blive bedre til at kunne beregne, designe og tegne.

7.8. Hvordan kan uddannelserne styrke kompetencerne hos de

In document Abstrakt Liggende (Sider 73-76)