• Ingen resultater fundet

Fremmere og hæmmere for sårbare borgergruppers deltagelse i samskabende

På baggrund af vores analyse er det muligt at opstille følgende fremmere og hæmmere for sårbare borgergruppers deltagelse i samskabende arenaer og derved besvare evalueringens spørgsmål 2.

2. Hvilke faktorer fremmer eller hæmmer meningsfuld deltagelse for sårbare borgere og grupper i samskabende arenaer, såvel på borgerniveau som på organisatorisk niveau?

7.1 Fremmere for sårbare borgergruppers deltagelse

At facilitere gensidige og ligeværdige relationer i et miks af forskellige aktører og mennesker, både sårbare og ressourcestærke, professionelle og frivillige, skaber mulighed for, at sårbare borgere både kan indtage roller som aktivt medskabende og som sårbar med behov for støtte.

Det er afgørende, at sårbare borgeres synspunkter, erfaringer og præferencer tillægges mening af aktører omkring dem, og at de kan udvikle sig i deres eget tempo i forskellige relationer, hvor de kan skifte mellem positioner.

At arbejde med at tage udgangspunkt i en understøttelse af nære og tillidsfulde netværk og derfra facilitere brobygning til andre og nye netværk. Derved kan sårbare borgere bevæge sig fra afgrænsede netværk, som er kendte og trygge, og videre i større netværk og nye relationer og roller.

At facilitere aktiviteter i relation til sagen, aktiviteten, relationerne eller deltagelsen frem for i relation til handleplaner, målgruppedefinitioner eller professionelle ambitioner. I Både INSP! og Sager der Samler udtrykker de sårbare borgergrupper, at de udvikler sig gennem deltagelse i aktiviteter og samvær, hvor der ikke er forventninger til, at de skal udvikle sig, og hvor deltager-gruppen er blandet.

At sikre fleksibilitet. Kontinuerlig deltagelse kan være vanskelig for nogle sårbare borgergrupper.

Det er derfor betydningsfuldt, at man som deltager kan komme tilbage igen, og at man kan deltage fleksibelt uden at binde sig til aftaler, som man ikke kan overskue. Derved kan man udvikle sig i sit eget tempo.

At sikre mulighed for både at være passivt og aktivt deltagende. Det fremmer deltagelsen og overskridelsen af stigmatisering af være ligeværdig aktiv medskaber af aktiviteter. Men nogle grupper af borgere skal ”vokse sig stærke” først, eventuelt gennem en mere passiv deltagelse og følgeskab.

At facilitere både faste etablerede aktiviteter og muligheden for selv at skabe nye aktiviteter. Det er væsentligt, at der er muligheder for begge dele. De faste aktiviteter kan være overskuelige, når man har brug for støtte og muligheden for selv at skabe aktiviteter kan bidrage til, at sårbare borgere overskrider stigmatisering. Forskellige former for aktiviteter til forskellige interesser og behov skaber mulighed for, at sårbare borgere kan indtage forskellige roller: både modtage støtte og give støtte til andre og bidrage aktivt. Det kræver, at også professionelle og andre deltagere kan indtage forskellige roller og fleksibelt skifte funktion fra en fast rolle til deltagende aktør.

Et partnerskab med synergi mellem aktører fra forskellige sektorer, hvor de deltagende organi-sationer er ligeværdige deltagere, der kan forhandle og udfylde roller baseret på relationer, ak-tiviteter og deltagelse i demokratisk forhandling kan skabe læring og synergi. Det kræver tid og ressourcer til vedvarende og tæt dialog og læring mellem deltagerne på både mikro, meso- og

makroniveau. Kommunens faglige viden og kontakter med borgere er et af flere væsentlige bidrag, der sidestilles civile bidrag.

7.2 Hæmmere for socialt sårbare borgergruppers deltagelse

At arbejde med fast rollefordeling mellem sårbare borgergrupper, frivillige og lønnede medar-bejdere kan vanskeliggøre de sårbare borgergruppers muligheder for at indtage nye roller og overskride deres marginalisering.

Stram målgruppestyring kan ekskludere nogle grupper af borgergrupper til fordel for andre og vanskeliggøre brobygning til andre netværk og nye deltagelsesrum, herunder vanskeliggøre overskridelse af marginalisering.

At professionelle medarbejdere eller pårørende får mulighed for at kontrollere deltagernes del-tagelse eller opsætte normer for, hvad der er hensigtsmæssige netværk, og hvad der ikke er hensigtsmæssige netværk, kan reproducere stigmatisering.

Alene at arbejde med at understøtte nære tillidsfulde netværk eller alene at arbejde med bro-bygning til større og nye netværk. Det er nødvendigt at arbejde med begge dele.

At navigere i meget kaotiske rum med mange forskellige mennesker og mange forskellige akti-viteter kan være en barriere for nogle sårbare borgergrupper.

8 Anbefalinger til styring og organisering af

inklusion og deltagelse af sårbare borgergrupper i samskabende arenaer

På denne baggrund bliver det muligt at besvare evalueringens spørgsmål 3.

3. Hvilke generiske anbefalinger kan defineres i forhold til styring og organisering af frivillighed i samskabende arenaer, som bidrager til, at sårbare borgere oplever udvikling fra marginaliseret til ligeværdig og aktiv deltager i sociale fællesskaber?

Det er muligt at opsætte følgende anbefalinger:

En partnerskabsramme om synergiskabende organisatoriske platforme kan skabe en infrastruk-turel bæredygtig organisering. En synergiskabende platform er to adskilte platforme (kommune og INSP!), der rækker ind over hinanden og skaber en synergieffekt. En synergiskabende plat-form er mindre sårbar over for personudskiftninger og er bæredygtig, når den bygger på fælles værdier, ligeværdig, gensidig dialog og læring samt hyppig dialog. Rammen skal være demo-kratisk og fleksibel, så det er muligt at agere responsivt over for deltagernes ønsker og behov og skabe bredt ejerskab.

Fokus på netværksledelse og værtsskab, der faciliterer relationer i demokratiske og inddra-gende styringsformer på tværs af aktører (og borgere) med forskellige magtbaser.

Fokus på netværksledelse og værtsskab, der faciliterer relationer, udveksler viden og informa-tion, udvikler nye metoder, formulerer normer og værdier og baner vej for kollektiv handling og aktivitet på borgerniveau.

Fokus på at strukturere deltagelsen gennem stedet, sagen og/eller relationer frem for på bag-grund af indsatsmål, materiel værdi eller målgrupper.

Fokus på at balancere deltagergrupper, så de er blandede (ressourcestærke, sårbare, ansatte, frivillige) med en overvægt af ressourcestærke deltagere.

Fokus på at lære af processer og interaktioner i samarbejderne mellem civilsamfundsorganisa-tionen og kommunen.

At sårbare borgergrupper tilbydes følgeskab i trygge relationer. Ikke alle sårbare borgere kan straks navigere som kompetente mennesker fra start, og mange har et svagt netværk, der be-tyder, at de ikke finder vej til deltagelse af sig selv.