• Ingen resultater fundet

Forebyggelse af forgiftninger og narkotikarelaterede dødsfald

In document NARKOTIKASITUATIONEN I DANMARK F CAL (Sider 65-69)

7 Sundhedsfaglige og skadereducerende indsatser

7.2 Forebyggelse af forgiftninger og narkotikarelaterede dødsfald

Regeringen har på stofmisbrugsområdet fastsat en klar målsætning om, at der i 2020 er sket en mærkbar ændring med hensyn til narkotikarelaterede dødsfald. Antallet af narkotikarelaterede dødsfald har svinget mellem ca. 240 og 285 de seneste år, og antal-let har været stigende siden 2008. Frem mod 2020 skal antalantal-let reduceres og fastholdes på et niveau på højst 200. Det svarer til en reduktion på 30 pct.

I december 2012 imødekom regeringen en ansøgning fra Odense, Århus og Kø-benhavns Kommuner om, at gennemføre en undersøgelse af de narkotikarelaterede dødsfald i disse tre kommuner. Undersøgelsen bliver foretaget af det norske Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), og forventes afsluttet sommeren 2014.

Undersøgelsen vil omfatte alle narkotikrelaterede dødsfald i de tre kommuner fra 2008 til 2011, og vil bestå af både en kvantitativ og kvalitativ del, baseret både på register-sammenkørsler samt interviews med blandt andet behandlingssystemet og pårørende

til de afdøde. Dødsfaldene vil blive gennemgået med henblik på at øge kendskabet til de faktorer og årsager der har ført til dødsfaldene. Undersøgelsen er en del af en række nye initiativer der er taget de senere år for at forebygge dødsfald blandt stofmisbrugere i Danmark. De forskellige initiativer beskrives nedenunder.

Vejledning om den lægelige behandling af akutte rusmiddelforgiftninger Mange læger har et utilstrækkeligt kendskab til akutte rusmiddelforgiftninger, som især optræder ved et blandingsmisbrug af stoffer. Sundhedsstyrelsen har derfor i 2012 udgivet en vejledning om behandling af akutte rusmiddelforgiftninger med en be-skrivelse af de kliniske billeder og behandlingsprincipper (Sundhedsstyrelsen 2012g).

Vejledningen skal kvalitetssikre den sundhedsfaglige behandling, således at behandlin-gen af akutte forgiftninger optimeres bedst muligt. Vejledninbehandlin-gen kan ligeledes findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk.

Vejledning om behandling af misbrug af kokain og andre centralstimulerende stoffer

For også at sikre lægers kendskab til virkninger og skadevirkninger af kokain og andre centralstimulerende stoffer udgav Sundhedsstyrelsen i 2012 samtidig en vejledning om den lægelige behandling af misbrug af kokain og andre centralstimulerende stoffer (Sundhedsstyrelsen 2012h). Vejledningen kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemme-side www.sst.dk.

Stofindtagelsesrum

Med lov nr. 606 fra juni 2012 om ændring af lov om euforiserende stoffer (Stofindta-gelsesrum), blev der skabt retsligt grundlag for, at der efter tilladelse fra ministeren for sundhed og forebyggelse kan oprettes og drives kommunale stofindtagelsesrum drevet af selvejende institutioner med driftsoverenskomst med kommunen.

Der er på nuværende tidspunkt oprettet stofindtagelsesrum i København og Odense, mens et stofindtagelsesrum også forventes oprettet i Århus inden udgangen af 2013.

Stofindtagelsesrummene kan indgå som en skadereducerende del af kommunens samlede tilbud til stofmisbrugere. Erfaringer fra udlandet synes at bekræfte, at stof-indtagelsesrum kan medvirke til at nedbringe dødeligheden blandt og forbedre de sundhedsmæssige forhold for stofmisbrugerne, og samtidig begrænse generne for det omgivende samfund. Målgruppen for stofindtagelsesrummene er personer på 18 år eller derover med en stærk afhængighed som følge af længere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer.

Som ansvarlige for den social- og sundhedsfaglige indsats, der tager sigte på at reducere de skader, som stofmisbrugerne påfører sig selv og det omgivende samfund, er det den enkelte kommunes ansvar at beslutte, hvorvidt den ønsker at tilrettelægge indsatsen således, at stofindtagelsesrum skal indgå som en skadereducerende foranstaltning i kommunens samlede tilbud til stofmisbrugerne. Overvejelser herom bør kun ske, hvor der i forvejen er en bred vifte af behandlingsmæssige og skadereducerende foran-staltninger, og i overvejelserne bør det indgå, at stofindtagelsesrum ikke kan erstatte, men alene supplere disse foranstaltninger. Den enkelte kommunes stillingtagen bør ske i samarbejde med politiet, da oprettelsen af stofindtagelsesrum er forbundet med

betydelig politimæssig interesse. Derudover bør lokalsamfundet og så vidt muligt de berørte stofmisbrugere inddrages.

For at opnå de ønskede fordele med hensyn til nedbringelse af dødeligheden blandt og forbedring af forholdene for stofmisbrugere samt begrænsning af generne for det omgivende samfund bør stofindtagelsesrum være et lavtærskeltilbud.

Den borgernærhed og det lokalkendskab, som er nødvendig for kommunernes nær-mere tilrettelæggelse af den social- og sundhedsfaglige indsats, der tager sigte på at reducere skader som følge af stofmisbrug, er tilsvarende nødvendig for – efter en beslutning om at tilrettelægge indsatsen således, at stofindtagelsesrum skal indgå som en skadereducerende foranstaltning i kommunens samlede tilbud til stofmisbrugerne – at tage stilling til fx adgang, kapacitet, personale, stoftyper- og -indtagelsesmåder, ordensregler mv. og tilsyn hermed. Stillingtagen hertil bør ske i samarbejde med politi, lokalsamfund og så vidt muligt de berørte stofmisbrugere. Der skal også være adgang til relevante sociale- og sundhedsfaglige tilbud. Stofindtagelsesrummene skal bemandes af kvalificeret personale, som bl.a. skal overvåge stofindtagelsen.

Forbuddet mod besiddelse af euforiserende stoffer til andre end medicinske og viden-skabelige formål fastholdes. Det forudsættes imidlertid, at besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug i og i umiddelbar nærhed af et kommunalt stofindtagelsesrum eller et stofindtagelsesrum, drevet af en selvejende institution med driftsoverenskomst med kommunen, i praksis normalt ikke forfølges af politiet, hvis den pågældende er fyldt 18 år og som følge af et længere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer har en stærk afhængighed af det pågældende stof.

Erfaringer med stofindtagelsesrum i Københavns Kommune

I oktober 2012 fik Danmark sit første stationære, men midlertidige, stofindtagelsesrum i tilknytning til Sundhedsrummet på Halmtorvet i København. Sundhedsrummet er åbent alle ugens dage fra kl. 8.30 – 23.30, og er bemandet med 6 sygeplejersker, 4 pæ-dagoger, en projektleder, en gruppe vikarer og en social vicevært. Den sundhedsfaglige leder af Mændenes Hjem, er sygeplejefaglig koordinator, og hertil er tilknyttet en læge.

I det første halve år efter åbning, har der været 43.340 stofindtag i rummene, fordelt på 841 brugere. Nogle brugere kommer mange gange dagligt, hvorimod andre kun er kommet en enkelt gang. Omkring 80 % af brugerne er mænd, og 20 % er kvinder, hvilket svarer til fordelingen blandt stofmisbrugerne generelt. Omkring hver femte bruger er registreret som udlænding. Brugerne med dansk statsborgerskab kommer fra kommuner i Region Hovedstaden.

Gruppen af udlændinge udgør omkring hver femte af alle brugerne. Københavns Kommune er opmærksom på, at stofindtagelsesrummet i sig selv tiltrækker uden-landske borgere til Vesterbros åbne gadescene. Men så længe der er fri bevægelighed og forskelle i sociale tilbud landene imellem, vil der formentlig fortsat være udsatte udlændinge i de københavnske gader og i stofindtagelsesrummene. Hjemløseenheden i Københavns Kommune har en indsats, der netop retter sig mod de udenlandske ud-satte og der er over tid udviklet et godt samarbejde med myndighederne i andre lande, hvor også borgere bliver hjulpet hjem.

Stofindtagelsesrummet når også de kvindelige stofbrugere, men der er tegn på, at nogle af kvinderne i stedet foretrækker at indtage deres stoffer i de såkalde ”fixelancer”, hvor de oplever at der er mere ro. ”Fixelancere” er ombyggede ambulancer med bemanding, hvor der kan indtages stoffer på linje med de stationære stofindtagelsesrum.

Det er hovedsageligt centralstimulerende stoffer som kokain og amfetamin, der bliver indtaget i stofindtagelsesrummet. Kokain og amfetamin udgør således 2/3 af de stoffer, der indtages. Ca. 10 % af stofindtagene udgøres af kombinationen heroin/kokain. 10

% af stofindtagene udgøres alene af heroin, mens ca. 6 % af stofindtagene udgøres af methadon.

I det første halve år er håndteret 32 overdosistilfælde, hvor alle personerne overlevede.

Der bliver udleveret rene kanyler, som bliver indsamlet efter brug. Brugere af stofindta-gelsesrummet henvises både til social- og sundhedsfaglige tilbud, samt til stofmisbrugs-behandling.

I august 2013 åbnede stofindtagelsesrummet, ”Skyen”, i Mændenes Hjem i Lille Istedgade. I ”Skyen” er der udover adgangen til at injicere stoffer, også adgang til at ryge stoffer. Socialudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at det midlertidige stofindtagelsesrum på Halmtorvet holder åbent frem til årsskiftet 2013/2014 for at imødekomme det høje antal brugere med behov for at intage deres stof i sikre rammer.

Københavns Kommune finder det positivt, at man med flere rum med geografisk for-skellig placering kan skabe forfor-skellige indgange til tilbuddene, så alle – også kvinderne - har adgang til at indtage stoffer under trygge forhold.

Forebyggelse af dødsfald ved brug af naloxon

Som beskrevet i kapitel 6 i foreliggende rapport, sker omkring 80 % af de registrerede forgiftningsdødsfald i Danmark efter indtag af opioider (heroin, morfin, methadon m.fl.). Lægemidlet naloxon er en modgift til opioider og ophæver blandt andet opio-idernes uheldige virkning på vejrtrækningen.

Fra udlandet og Københavns Kommune er der gode erfaringer med brugeradministreret anvendelse af naloxon til forebyggelse af forgiftningsdødsfald med opioider og skadevirk-ninger efter opioidforgiftskadevirk-ninger. På baggrund af de positive erfaringer fra et pilotprojekt i Købehavns Kommune er der iværksat et nyt statsligt finansieret projekt, der inddrager andre store kommuner i Danmark, hvor der er et væsentligt stofmisbrug på gadeplan.

Formålet med projektet er at reducere antallet af dødsfald og andre skadevirkninger som følge af overdoser hos personer med opioidmisbrug ved hjælp af brugeradmini-streret naloxon kombineret med undervisning.

Indsatsen er lokalt forankret i fire kommuner (København, Aarhus, Odense og Glo-strup). Personer med et stofmisbrug, deres pårørende og folk i stofmisbrugsmiljøet bliver undervist i genoplivning og brugen af naloxon. Københavns Kommune har som koordinerende kommune ansvaret for at undervise de øvrige kommuners lokale under-visere samt indsamle projektdata.

Indsatsen slutter med en evaluering medio 2015.

7.3 Forebyggelse og behandling af stofrelaterede

In document NARKOTIKASITUATIONEN I DANMARK F CAL (Sider 65-69)