• Ingen resultater fundet

Didaktiske tiltag

In document Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab (Sider 126-129)

Ugen er tilrettelagt med tre undervisningsgange, hvor måltidet indgår på for-skellig vis.

Tirsdag: Besøg hos underviser, hvor der bages pandekager over bål. Holdet er delt i to grupper pga. forsamlingsforbud (Corona), som på skift kommer på besøg.

Underviser er klar over, at der er en vegetar (der lever vegansk) på holdet, så af indkøbsmæssige overvejelser er, der forsøgt taget højde for dette ved, at der er fundet to opskrifter på pandekager – en med æg og en uden æg. Der er indkøbt soyadrik, som erstatning for mælk. Derudover er der ølandhvede, kartoffelmel og kikærtemel.

Besøget er tænkt som en hygge-gang, hvor holdet har mulighed for at lære hin-anden bedre at kende. De har kun mødt hinhin-anden én gang fysisk pga. Corona.

Hensigten er derfor at samles om at bage pandekager og lære hinanden bedre at kende. Derfor var det væsentlig at alle kunne deltage i måltidet. Men da det også var undervisning startede dagen med, at jeg fortalte overvejelserne omkring besøgets formål, indkøb og dagens opskrifter samt teknikken og madfunktio-nelle egenskaber ved pandekager over en kop kaffe ved det tændte bål. Efter en kop kaffe blev der lavet pandekage dej og de studerende gik i gang med at bage pandekager gruppevis over hvert sit bålfad (Corona forsvarlig vis). Holdene greb det lidt forskelligt an, nogle bagte og spiste samtidigt – andre bagte alle pandekager og affandt sig med, at nogle pandekager var blevet kolde, da de så spiste samlet. Snakken gik lystigt, alle var glade for at se hinanden ”live”, trods koldt vejr – lidt slud var humøret fint.

Om læringsrummet kan siges, at det var tilrettelagt efter afstand og vejret. Da

Bilagsliste 127

holdet besøgte mig af to studiegruppe ad gangen var der to bålfade med tilhø-rende stole, to-tre bålpander pr. fad, hynder og tæpper til alle, så ingen frøs (det var en kold dag). Langt arbejdsbord i carport, så man kunne stå i tørvejr om lave dej. Der var ”hygget” med blomster på bordene og lygter med fyrfadslys.

Torsdag: Se PP for oplæg – her var planlagt forskellige måltidsscenarier i køk-kenet. Men pga. en positiv test (heldigvis falsk positiv), måtte vi omlægge til online, hvor oplægget blev holdt – og som en del af dette, blev modellen FAMM præsenteret og de skulle bruge den til at analysere hhv. en dårlig måltidsop-levelse og en god måltidsopmåltidsop-levelse med den. Derudover var der to cases ang.

måltidsituationer i skolen, som de skulle diskutere.

Fredag: Her var egentlig dagens tema ”De sukkersøde børn”, vi skulle snakke om børns kostvaner, herunder forbrug af sukker ud fra undersøgelse fra DTU. Men da vi skulle være sammen hele dagen, var det besluttet, at vi skulle have fælles frokost til hvilken, vi hver især skulle medbringe en ret, som fortalte noget om os selv. Men pga. torsdags benspænd valgte vi at udsætte den, og i stedet tage de planlagte måltidsscenarier fra torsdag.

Gruppe 1:

Morgenmad – øllebrød med krydderi og flødeskum Øllebrød - Opskrift på et skønt, hjemmelavet øllebrød - Klassisk - Arla . Lav opskriften til 8 personer.

I skal lave øllebrød i små skåle (til så mange vi er) og anret skålene, så kan vi alle sidde ved bordet. Her valgte gruppen at servere i små skåle, som blev sat på bordene og så kom de rundt og spurgte om, man ville have piskefløde og pisket soyafløde på.

Refleksion i fællesskab mens vi spiser: Hvad betyder det, at vi spiser det samme.

Passer denne type øllebrød til morgenmad? Hvad betyder tidspunktet på dagen for måltidet?

Dessert – citronfromage (resurse) anrettet i små glas, så alle kan få en. Gruppen valgte alle mulige forskellige slags små skåle og kopper, servicen var på ingen måder ens her. Her gik de også rundt med en skål til hver og spurgte, hvilke type fløde man ønskede at få på.

Refleksion: Hvordan fungerer den individuelle anretning i konteksten fællesskab, hygge, funktion (afslutning på et måltid)?

Bilagsliste 128

Gruppe 2:

Frokost – smørrebrød. Lav en luksus kartoffelmad med højt belagt smørrebrød.

Rugbrød med kogte kartofler og pynt dem forskelligt.

Pynt: Salat, agurk, purløg, bacon, løg (røde/hvide), karse, til mayo, spirer, …..

I må gerne tilberede råvarerne, der er til pynt for at give forskellige smagsindtryk.

Der skal være 2 smagsvarianter til hver. Her valgte gruppen at sætte 4 slags kar-toffelmadder på hvert sit fad og stille det op som buffet, hvor man selv kunne vælge. Man gik op tage tallerken og bestik, gik hen og tog sit smørrebrød. Der var i fremstillingen tænkt over, at noget af smørrebrødet havde vegansk pynt, så der var noget alle kunne vælge.

Refleksion i fællesskab mens vi spiser: Hvad betyder det, at vi spiser en ret, der ri-melig hverdagsagtig, men serveringsmåden er ”fest” – og vi derfor spiser sammen, men har stadig mulighed for at vælge forskelligt.

Gruppe 3:

Aftensmad – stegt flæsk, kartofler med persillesov.

Stegt flæsk med persillesovs - Opskrift på stegt flæsk i ovn – Arla en traditio-nel ret anrettet i fade og skåle til hver gruppe. Vi smager fælles deraf med hver vores tallerken. Her valgte gruppe fadservering. De gik rundt til alle borde, og serverede for deres medstuderende til lyden af Tommy Seebachs Disko tango.

Ændringerne i opskrift: Sovsen laves med sødmælk og hvedemel som opbagning (ikke minimælk + madlavningsfløde og maizena).

Refleksion i fællesskab mens vi spiser: Hvad betyder det at måltidet er varmt, traditionelt og vi alle spiser det samme.

Gruppe 4:

Eftermiddagshygge – citrontærte (resurse) med kaffe.

Anretning: To go – vi drikker kaffe og spiser kagen stående hver sit sted i lokalet.

Gruppen havde rettet an med papkrus, paptallerken med plastikske, så alle nemt og hurtigt kunne forsyne sig med kaffe og kage og finde sig sit sted i lokalet.

Bilagsliste 129

Refleksion i fællesskab mens vi spiser: Hvordan fungerer måltidet som folk forbinder med lækkert og hygge (og usundt) i en to go situation?

Retterne blev spist i følgende rækkefølge:

1. Øllebrød med topping 2. Aftensmad

Pause til refleksioner nedskrives 3. Kartoffel-smørrebrød

4. Dessert

Pause til oprydning og refleksioner 5. Kaffe med citrontærte

Refleksioner – også for hele dagen - opsamlende samtale.

Grupperne skulle efterfølgende sende deres noter til underviser.

In document Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab (Sider 126-129)