• Ingen resultater fundet

Determinanten Fear and Risk Appraisal sat i forhold til hvordan frygt opfattes

In document Kun med Kondom (Sider 59-62)

7. H VORDAN PÅVIRKES UNGES BRUG AF KONDOM ?

7.1. Efterprøvelse af den udledte referencemodel

7.1.4. Determinanten Fear and Risk Appraisal sat i forhold til hvordan frygt opfattes

er du klar nu? Er det nu jeg skal finde det frem?’ Den der situation der må-ske bliver lidt kunstig at man sådan er ikke helt klar over om den anden ‘ Vil du det her eller hva?’192

Her ses at ens egen tvivl omkring situationen skaber en barriere i forhold til at overholde social protokol. Gentagne oplevelser af denne karakter, eller som i tidligere citat193 med mod-stand, leder også over til den sidste del af teorien om temporal choice, nemlig representation, fordi det kan forstås som en fortolkning af den situation man forventer at befinde sig i forbin-delse med brug af kondom. Det er som nævnt, det første af de tre begreber der sker i praksis, og dermed vigtigt i forhold til hvordan tidshorisonten udformer sig.

7.1.4. Determinanten Fear and Risk Appraisal sat i forhold til hvordan frygt opfattes

Mo: Jeg har slet ikke lyst til at være sammen med en hvis jeg ved at der er en chance for at hun har en kønssygdom. Eller har været sammen med mange.

Eller jeg vidste at hun måske havde det. Så ville jeg vælge at sige ‘nej’. 197

Respondent Mo beskriver altså her, hvordan han mener, at han kan kontrollere den risiko han udsættes for, og understreger dermed også det optimistiske bias omkring adfærd der relaterer sig til frygt. Og han er ikke alene i denne antagelse eftersom også respondent K i gruppe et udtrykker, at man kan udøve denne form for selvkontrol i forhold til seksuelle partnere198. Det kan derfor udledes at efficacy, ifølge visse af respondenterne, kan udøves blandt andet ved at vurdere de potentielle seksualpartnere man har.

I samme gruppe ses også en decideret foragt for kønssygdomme hos en af respondenterne, hvilket også må ses som et tydeligt udtryk for, at hendes risk estimation er meget lav i forhold til kønssygdomme, som kan ses i følgende diskussion mellem moderator og respondenterne:

“Me: Især ikke fordi at så kan man gå til lægen og få en pille og bliver rask igen.

F: Med nogle af dem kan man, ikke allesammen.

La: Lige præcis!

Me: Nå men så kan man få mange piller.

F: Der er nogle af dem der er kroniske.

Me: Jae men du kan også leve med AIDS. Piller piller piller!”199

På trods af denne lave risk estimation, er det ikke nødvendigvis noget der går igen hos alle.

Respondent Ma nævner at hun har en ven der konstant er bange for at han har fået HIV200, men denne person er også i hvad man i Danmark vil kalde for risikogruppen201. Han udviser dermed en mere realistisk risk estimation i forhold til respondenterne. Det vides ikke hvor gammel respondentens ven er, men det er ikke umuligt at alderen har en betydning for, hvor højt en person vurderer sin risiko til at være, eftersom de ældre respondenter i fokusgrupperne generelt omtaler kønssygdommene med mere respekt end den unge gruppe. Hvad dette skyldes er svært

197 Gruppe to, side 109

198 Gruppe et, side 84

199 Gruppe to, side 110

200 Gruppe et, side 88

201 http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hiv_aids.htm - Homoseksuelle mænd, stofmisbrugere og perso-ner der har dyrket ubeskyttet sex med mennesker i udsatte lande

at svare på ud fra hvad respondenterne siger, og derfor er det ikke noget der vil behandlet yder-ligere i denne afhandling.

Man kan også se at frygten manifesterer sig i andre former end direkte til kønssygdomme.

F.eks. taler Ma om en ven, der frygter at gå til lægen202, og respondent M nævner203 også, at hun ikke bryder sig om det. Dermed kan man udlede at der ikke udelukkende skal tales om frygt for kønssygdomme, men også for ting der relaterer sig til andre aspekter omkring brug af kondom f.eks. i form af selve lægebesøget. Disse ting er ikke nødvendigvis farlige, men kan medføre en form for frygt, hvor ræsonnementet i så fald vil være, at udøve kontrol over for det de frygter.

Det er i sig selv ikke overraskende, men i forhold til den generelle antagelse som mange respondenter udtrykker i forhold til brugen af p-piller giver denne holdning mening:

“M: Man oplever også en ret stor forventning fra drengenes side om at pi-ger, jamen de bruger da p-piller. Det der med graviditeten er den primære bekymring, så har de det sådan ‘ jamen den er jo nok klaret’204

Hvad respondenten her siger er altså, at den primære bekymring i forhold til ubeskyttet sex er graviditet, og ikke de potentielle kønssygdomme der findes, og p-pillerne forebygger i re-spondenternes øjne risikoen for graviditet. Ved at bruge denne antagelse kan man også forstå hvorfor graviditet for mange respondenter rangerer højere på listen over ting der for dem virker mere farlige end f.eks. kønssygdomme, som det ses i denne diskussion mellem respondenterne i gruppe et:

“Al: Jeg har selv haft mange af de der one-night stands hvor man er så fuld og det er så sent at det bare er glippet kondomet ikke? Og så er det første jeg har tænkt på bare graviditet kontra kønssygdomme. Graviditet vægter mere, det er muligvis et barn.

Ma: Det er en meget permanent ting.

A: Men det er jo også mere skræmmende for fyren fordi han har bare intet at skulle have sagt hvis han har gjort den pige gravid. Hans liv er bare lige ‘flip a coin’, nå skal du være far eller skal du ikke være far. Så skal du betale bør-nebidrag de næste 18 år eller ej?205

202 Gruppe et, side 86

203 Gruppe et, side 105

204 Gruppe et, side 101

205 Gruppe et, side 85

Graviditet figurerer derfor som en mere virkelig og skræmmende situation end kønssygdom-mene, eftersom det i respondenternes øjne er en mere permanent ting i forhold til en kønssyg-dom, selvom der reelt også eksisterer adskillige permanente kønssygdomme.

Der er to ting i forhold til frygten for kønssygdomme der er vigtige, for det første at alle respondenterne vurderer at kønssygdomme er noget der påvirker deres adfærd206, på trods af at mange af dem gennem deres udtalelser udviser en vis foragt eller ligegyldighed overfor dem, for det andet at kun to respondenter vægter frygten for kønssygdomme så højt, at de ikke går på kompromis med brug af kondom i seksuel henseende207. Denne tvetydighed mellem respon-denternes udsagn vil blive kommenteret yderligere på i kapitel otte.

In document Kun med Kondom (Sider 59-62)