• Ingen resultater fundet

Determinanten attitude i forhold til brug af kondom

In document Kun med Kondom (Sider 50-53)

7. H VORDAN PÅVIRKES UNGES BRUG AF KONDOM ?

7.1. Efterprøvelse af den udledte referencemodel

7.1.1. Determinanten attitude i forhold til brug af kondom

kondomer ville få dem til at skifte mening. Respondent A (som har sat andres holdning som nummer fire i sin rangering) siger f.eks. følgende:

“A: Jeg tror at min største adfærdsændring den faktisk ligger i andre perso-ner (...) At det her gør man og punktum. Hvis du ikke har et kondom så har du ikke det sex, og dermed basta157

Adskillige af de mandlige respondenter identificerer den seksuelle følelse, dvs. oplevelsen af sex med kondom versus uden kondom, som afgørende i forbindelse med deres holdning til brug af kondom158, hvilket tydeligt indikerer at deres motivation for ikke at bruge det, er intrinsic, de er så at sige self-determined.

Denne holdning er dog ikke kun forbeholdt de mandlige respondenter, men bliver også kom-menteret af mange af kvinderne159. Det kan forklare det meget klare fokus der er på den seksu-elle følelse overfor mere alvorlige og egentligt farlige konsekvenser som f.eks. klamydia. Altså ses her et eksempel på en form for belief der er negativt ladet og på den måde har betydning for respondenternes brug af kondom.

Mange respondenter nævner også penge, og det ansvar der ligger i at få børn, som vigtige for deres indstilling160. Deres opfattelse af ansvar i forhold til at få børn, viser dermed identified regulation, en form for intern værdisætning, eftersom de tilskriver muligheden for at kunne vælge hvornår de vil have børn stor værdi. Det burde altså være med til at forme deres holdning til brug af kondomer som en ønskværdig ting, fordi de på den måde har fuld kontrol. P-piller omgår dog dette holdningsskifte i kraft af at have en lignende funktion, og eftersom de ikke skaber den, af nogle, uønskede seksuelle følelse synes de at være det foretrukne valg.

Et særligt problem der også går igen i alle fokusgrupperne, er nogle af respondenternes idé om at kønssygdomme kun rammer kvinder161, og at kønssygdomme kun rammer få162. Her kan man altså forklare attituden til påtaget adfærd fordi respondenterne simpelthen ikke mener at kønssygdommene er alvorlige eller skræmmende nok, og dermed ikke er påvirket at negative

157 Gruppe et, side 99

158 Se bl.a. gruppe to, side 105 og gruppe tre, side 124

159 Se bl.a. øvelse to i alle grupperne for uddybning af dette.

160 Se bl.a gruppe to, side 114 og 115 + gruppe tre, side 131

161 Se bl.a gruppe to, side 114 eller gruppe tre, side 128

162 Gruppe to, side 107

beliefs, hvilket har lighedstegn med hvad Rice et al omtaler i forhold til risk163, nemlig at risk er summen af en adfærd set i forhold til hvor alvorlig situationen vurderes at være. Det er den del af motivationen som self-determination teorien kalder for amotivation164, stadiet hvor man ikke vurderer at ens handling vil medføre en ønsket effekt. Hvis frygten for kønssygdommene var til stede ville respondenterne som nævnt i stedet befinde sig i stadiet der kaldes introjected regulation, hvor man søger at undgå en ‘straf’, her i form af at få overført en ubehagelig køns-sygdom.

Man kan altså se at de behavioral beliefs der er til stede hos respondenterne blandt andet er økonomiske og praktiske af natur, snarere end sundhedsorienterede. Respondenterne vejer dermed ikke den mulige trussel mod deres sundhed som en negativ faktor i forhold til brug af kondom. Mange af dem mener i stedet at kondomerne i sig selv er den negative faktor fordi de blandt andet kan skabe en akavet stemning og føles mindre rare at have på.

En anden måde at se attituden på er gennem vaner, hvor respondenternes ‘normale’ adfærd ikke er med kondom. Som mange respondenter påpeger er det typisk når man ikke er i et fast forhold, at kondomet er vigtigt:

“M: Men det er også fordi der er få kærestepar der bruger kondomer, det er der ikke ret mange der gør165.”

Og:

“Li: Nu har jeg været i forhold lige siden jeg gik i gymnasiet (...). Og der til-lægger jeg det meget værdi når man er i et fast forhold at det også er en god oplevelse for ham. Altså jeg ville blive sindssygt ked af det hvis det var sådan at det var en hæmsko for ens sexliv derhjemme, og det er derfor noget jeg tænker over når man diskuterer, skal det være p-pillen eller skal det være kondomer fordi når man er fast kan man jo godt blive tjekket166

Respondent Li fremhæver her vigtigheden for hende i, at hendes kæreste har en behagelig oplevelse omkring sex fordi de har et fast forhold. Her ses der også en værdisætning af en adfærd hvor p-pillerne tilskrives en positiv værdi fordi de kan gøre samlejet behageligt, hvor-imod kondomerne i respondentens opfattelse gør det mere besværligt. Her skal man altså igen finde årsagen i p-pillerne, dog med den forskel at de her tillader par at undlade at bruge kondom,

163 Rice et at 2001, side 89

164 Se teorien omkring motivation

165 Gruppe et, side 94

166 Gruppe tre, side 136

og dermed gennem gentagelser lagrer det cognitive script, altså at adfærden bliver en del af personens underbevidsthed, omkring denne adfærd, som på sigt vil blive en vane, samtidig med at man skaber et belief på baggrund af dette. Det er ikke utænkeligt at vanen så er noget de senere vil tage med sig, hvis de har one-night stands, hvor man oftest er påvirket af alkohol, hvilket i høj grad må antages at tvinge hjernen til at gå på ‘automatpilot’ og dermed kobler sin bevidsthed fra. En af respondenterne fra gruppe et udtaler noget lignende:

“M: (...) Hvis det ikke kun var en ting man skulle tænke på når man var fuld og havde et one night stand. Hvis det var sådan at man indførte det i andre aspekter af sit liv. Så bliver det måske også naturligt i den situation167.”

Netop det med at indføre brug af kondom, eller blot udsætte unge mennesker for kondomer mere i deres hverdag vil altså ifølge respondenten kunne medvirke til at kondomer i højere grad ville blive brugt når det var virkeligt nødvendigt. Det handler altså om at skabe de positive associationer.

In document Kun med Kondom (Sider 50-53)