• Ingen resultater fundet

Denne bilagsrapport er den anden i kortlægningen af efter- og videreuddannelsesindsatsen på området for udsatte børn

og unge. I denne bilagsrapport kortlægges det eksisterende udbud af efter- og videreuddannelse på området.

Kortlægningen og analysen har til formål at bidrage med viden om, hvorvidt den eksisterende vifte af efter- og videreuddannelsestilbud på børne- og unge-området i Social- og Integrationsministeriets regi matcher de politiske intentio-ner med efter- og videreuddannelsesudbuddet og de kommunale behov for efter- og videreuddannelse. Herudover skal kortlægningen give input til, hvor-dan et fremtidigt udbud af efter- og videreudhvor-dannelsestilbud kan tilrettelægges optimalt i forhold til at understøtte kommunernes efter- og videreuddannelse og omsætte erhvervet viden og kompetencer i det daglige arbejde.

Kortlægningen og analysen skal danne afsæt for det videre arbejde med mål-retningen af de eksisterende efter- og videreuddannelsestilbud i Social- og Integrationsministeriets regi.

Deloitte gennemfører kortlægningen for Socialstyrelsen i perioden april til ok-tober 2013. I forbindelse med gennemførelsen udarbejdes tre bilagsrapporter:

1. Bilag a: Kortlægning af eksisterende viden og evidens på området.

2. Bilag b: Kortlægning af udbuddet af efter- og videreuddannelse på området for udsatte børn og unge.

3. Bilag c: Kortlægning af anvendelse af og behov for efter- og videreuddan-nelse på området for udsatte børn og unge.

Resultaterne fra denne bilagsrapport (bilagsrapport b) er en kortlægning af det eksisterende udbud af efter- og videreuddannelse på området og er en central del af den samlede korlægning. Denne bilagsrapport indgår sammen med de øvrige bilag som en central del af det samlede grundlag for kortlægningen.

1.1. Formål

Denne rapport er den anden af tre bilagsrapporter og handler om det eksiste-rende udbud af efter- og videreuddannelse på området for udsatte børn og unge.

Formålet med kortlægningen er at afdække, hvilke forskellige aktører der ud-byder efter- og videreuddannelser målrettet ledere og medarbejdere på både myndigheds- og udførerniveau, der arbejder med udsatte børn og unge på

såvel almen- som specialområdet. Formålet er endvidere at kortlægge selve uddannelsesudbuddet med fokus på:

· Målgruppen for aktiviteten: Er det medarbejdere på almen- og udsatteom-rådet (udførerne), sagsbehandlere, mellemledere og chefer i kommunerne?

· Uddannelsens type: Er det en master-/diplomuddannelse, længere videre-uddannelsesforløb eller enkeltstående kurser?

· Undervisningens form og varighed: Angivelse af, hvilken form undervisnin-gen har. Er det klasseundervisning, gruppearbejde eller andre former, der anvendes? Herudover er det angivet, hvor lang undervisningstiden samlet har været på forløbet/aktiviteten.

· Indhold og temaer: Hvad er emnerne og indholdet i de enkelte kurser, her-under hvilke af Børnekatalogets temaer der indgår i de enkelte efter- og vi-dereuddannelser.

· Pris og omfang: Hvad koster den enkelte aktivitet, og hvor mange deltagere har deltaget i aktiviteten i perioden 1. februar 2012 til 1. marts 2013.

Bilagsrapporten er opbygget således, at kapitel 2 beskriver uddannelsesudby-derne på området, og kapitel 3 beskriver den eksisterende vifte af efter- og videreuddannelser samt uddannelsernes karakteristika. Kapitel 4 beskriver udbydernes indsats for at sikre anvendelse og implementering af den formidle-de viformidle-den, og kapitel 5 beskriver uddannelsesudbyformidle-dernes samarbejformidle-de med kommunerne i forbindelse med efter- og videreuddannelse på området for udsatte børn og unge.

Nedenfor følger en beskrivelse af den metodiske tilgang til kortlægningen.

1.2. Metodisk tilgang

Kortlægningen af efter- og videreuddannelsestilbuddene tager udgangspunkt i tre empiriske delelementer.

Indledningsvis er der foretaget en grundig afdækning af potentielle udbydere på området. Der er således gennem en webbaseret afsøgning identificeret 97 potentielle udbydere af efter- og videreuddannelse på området for udsatte børn og unge. Det drejer sig om både universiteter, erhvervsskoler, SOSU-skoler og små private konsulentvirksomheder.

Der er her fokuseret på uddannelsesudbydere, der regelmæssigt udbyder og leverer efter- og videreuddannelse på området for udsatte børn og unge. Der er således ikke medtaget udbydere af mere generel ledelsesuddannelse eller personlig udvikling. Offentlige organisationer eller private virksomheder, der i enkelte tilfælde har gennemført et kursus for eksempel i forbindelse med et lokalt eller nationalt udviklingsprojekt, er ikke medtaget. Selvom Deloitte ek-sempelvis i forbindelse med udviklingen af sagsbehandlingsredskaber på bør-nehandicapområdet har gennemført kurser for forsøgskommunerne i projektet, indgår Deloitte ikke i kortlægningen som uddannelsesudbyder. Vi vurderer, at

denne afgrænsning giver det mest reelle billede af uddannelsesudbyderne på området.

I bilag A er der en samlet oversigt over udbyderne af efter- og videreuddannel-se.

Der er sendt et elektronisk spørgeskema til de 97 identificerede udbydere.

Spørgeskemaet afdækker det konkrete udbud af efter- og videreuddannelses-aktiviteter på området for udsatte børn og unge, og hvad der gøres for at ind-drage kommunerne og understøtte anvendelsen af den formidlede viden i praksis.

Der er sendt en påmindelse til de udbydere, der ikke havde besvaret spørge-skemaet indenfor den angivne frist. Desuden er alle de identificerede udbydere blevet kontaktet telefonisk i løbet af dataindsamlingsperioden.

Som det fremgår af tabellen nedenfor, er den samlede svarprocent 93, hvilket vurderes meget tilfredsstillende. Det fremgår også, at 54 ud af de 90, der har besvaret spørgeskemaet, har angivet, at de ikke udbyder efter- og videreud-dannelsesaktiviteter på området for udsatte børn og unge. Der er således iden-tificeret i alt 36 udbydere af efter- og videreuddannelse på området.

Tabel 1. Svarprocenter for spørgeskemaundersøgelse med udbydere

Antal Procent

Identificerede udbydere i alt 97

Udbydere, der har svaret 90 93 %

Har udbud 36 40 %

Har ikke udbud 54 60 %

Har ikke svaret 7 7 %

Til perspektivering og validering af spørgeskemaundersøgelsen har Deloitte desuden gennemført 10 kvalitative interview med udvalgte udbydere. Inter-viewene er gennemført som telefoniske interview og personlige besøgsinter-view.

I tabellen nedenfor er der en oversigt over de interviewede udbydere.

Tabel 2. Oversigt over interviewede udbydere

Udbyder Udbydertype

Fabu Privat

COK Andre offentlige udbydere

Professionshøjskolen Metropol/Metropolitan UC Professionshøjskole Professionshøjskolen VIA University College Professionshøjskole

Social- og Sundhedsskolen Syd Erhvervsskole

SPUK Privat

Toftemosegaard Privat

Aalborg Universitet Universitet

UC Lillebælt Professionshøjskole

SISO Andre offentlige udbydere

Efter endt dataindsamling er datamaterialet efterbehandlet og valideret, og det vurderes at udgøre et solidt grundlag for analyserne.

2. Udbydere af efter- og videreuddannelse

I dette kapitel beskrives udbyderne af efter- og