• Ingen resultater fundet

Beskrivelse af Stedet ”Center for mænd i krise”

Beskrivelsen af Stedet bygger på interview og opfølgende kommunikation med lederen af Stedet.

Stedet er et bo- og værestedsstilbud til mænd, og det er muligt for mændene at have deres børn boende hos sig. Målgruppen er mænd, som ikke har en bolig eller som ikke kan være i deres bolig, fordi de forfølges eller er udsat for vold.

Stedet er primært bemandet om formiddagen mandag-fredag og nogle enkelte timer lørdag-søndag. Der er mulighed for at kontakte Stedets leder pr. telefon hele døgnet.

En bestyrelse har det overordnede ansvar for Stedet.

”Stedet” Krisecenter for mænd har eksisteret som et rådgivningstilbud til mænd siden 1995. Efter flere flytninger med et gradvist udvidet antal sengepladser, har Stedet nu til huse i Prinsessegade 81A i Fredericia.

Webadresse: www.mandekrisecenter.dk

Fysiske rammer for botilbuddet

Stedet er beliggende i et byhus i Fredericia centrum. Fem rum er indrettet til

beboelse, hvoraf ét har to senge og resten har en enkelt seng. I udgangspunktet har Stedet altså overnatningsplads til 6 mænd, hvis de ikke har børn med. Mellem to af værelserne er der en dør, så der er mulighed for, at en mand også kan bo på Stedet med to børn. Ud over de fem værelser er der et handicapvenligt værelse med én seng med nem adgang fra gaden og til alle nødvendige faciliteter. Dette værelse reserveres til brug for mennesker med et handicap. Stedet rummer store fællesrum med køkken og et legehjørne til børn samt badeværelser og kontorfaciliteter. Der er endvidere mulighed for at udbygge tagetagen, så der samlet kan blive 8-9 pladser.

Stedet har en række foranstaltninger for at sikre kontrol med, hvem der opholder sig i krisecentrets lokaler. Hoveddøren er altid aflåst, og beboere må ikke lukke nogen ind. Når krisecentret ikke er bemandet, kan eventuelle besøgende ringe til lederen på dennes døgntelefon. Der er desuden kameraovervågning i fællesrum og på

værelsesgangen. Dette er for at kunne garantere beboernes og deres børns sikkerhed på krisecentret.

Medarbejderne

Bemanding

Ingen medarbejdere på Stedet er lønnede af krisecentret. Bortset fra to

medarbejdere i arbejdsprøvning arbejder alle medarbejdere som frivillige. Stedet er primært bemandet om formiddagen.

Lederen af Stedet er uddannet socialrådgiver og har en baggrund som kommunal fuldmægtig og afdelingsleder. Han er ansvarlig for den daglige drift, økonomi og udvikling, herunder også den socialfaglige tilgang til arbejdet. Desuden varetager han fx indskrivning af mænd, samtaler og samvær med brugerne, herunder de mere komplicerede samtaler, har kontakt med fx brugernes kommunale sagsbehandlere og bemander døgntelefonrådgivningen. Lederen af Stedet har gennemført et

medicinkursus, så han kan udlevere medicin og antabuspiller til de beboere, som får ordineret disse.

80

Derudover har Stedet en mand og en kvinde i arbejdsprøvning 15 timer ugentligt og to frivillige hhv. to timer og et fleksibelt antal timer ugentligt. Disse medarbejdere varetager fx samtaler og samvær med brugerne, indskrivning, ugentligt beboermøde og sociale aktiviteter.

Medarbejdernes samlede ugentlige arbejdstimer beløber sig til ca. 57 timer, ikke inkluderet det fleksible antal timer, som en af de frivillige medarbejdere varetager.

Stedet har af og til har medarbejdere, som udøver samfundstjeneste, og som altid har vagter sammen med lederen eller en anden fast frivillig. Desuden tager Stedet imod praktikanter fra pædagog- og socialrådgiveruddannelserne. Praktikanterne har bl.a. samtaler med brugerne.

Lederen af Stedet oplyser, at væsentlige kriterier for at kunne arbejde på Stedet er, at den enkelte medarbejder udviser rummelighed over for brugerne og deres problemer, har lyst og energi til arbejdet og evner at skelne mellem egne og brugernes problemer. Der stilles ikke krav om en specifik faglig baggrund, men der indhentes en børneattest.

Oplæring og opkvalificering

Nye medarbejdere gennemgår sidemandsoplæring gennem tre følgevagter med en erfaren medarbejder. Herefter vurderes det af lederen og andre frivillige, om den nye medarbejder kan fortsætte ud fra kriterierne, som er nævnt ovenfor. Der udarbejdes ansættelsespapirer for alle medarbejdere. Nye medarbejdere deltager i

brugersamtaler og indskrivning med en mere erfaren medarbejder, indtil de føler sig parate til selv at varetage opgaverne. Medarbejderne har mulighed for at sparre med lederen undervejs i en samtale med en bruger eller efter samtalen.

Lederen har gennemført Landsforeningen af Væresteders (LVS) 2-dageskursus for værestedsledere68, men alle øvrige frivillige har gennemgået begge moduler på udannelsen for værestedsmedarbejdere, som varer tre dage hver69. Disse kurser suppleres med relevante kurser efter behov, fx endagskurser om psykiatri, misbrug og om ’den svære samtale’.

Lederen af Stedet oplyser, at medarbejderne på Stedet kan sparre fagligt med ham efter behov. Selv sparrer han med en privat kontakt, som også er socialrådgiver.

Ideer til nye aktiviteter

Lederen af Stedet nævner, at hvis der var midler til det, ville han gerne kunne tilbyde psykologsamtaler til mænd, som har behov for det. Desuden ville han gerne have en medarbejder, som kunne undervise beboerne i, hvordan de kan spise sundt.

68 Ifølge LVS indeholder kursus for værestedsledere bl.a. følgende emner: værktøjer til værestedsledelse i hverdagen, at skabe et stærkt hold, selvledelse, at være kulturbærer samt engagement.

69 LVS oplyser, at Modul 1 bl.a. indeholder følgende emner: Frivillighed, værestedsværdier samt social dynamik og inddragelse i værestedet. Modul to indeholder bl.a. emnerne at være frivillig i et team, konfliktløsning og engagement.

81

Finansiering

Stedets drift og aktiviteter finansieres gennem midler fra Fredericia Kommune, satspuljen og beboernes egenbetaling på kr. 95 i døgnet ekskl. kost.

Satspuljemidlerne blev tildelt i 2010 til forbedring af Stedets boligforhold. Dertil kommer mindre beløb fra fonde, foreninger, loger og fra honorarer i forbindelse med foredrag om Stedet.

Stedet havde et samlet budget på kr. 325.000 i 2012, hvorfra kr. 166.000 udgjordes af midler fra Satspuljen.

Krisecentret arbejder gennem Landsforeningen af Mandekrisecentre på, at centrenes tilbud inkluderes i Serviceloven.

Samarbejdspartnere

Stedet er medlem af Landsorganisationen af Væresteder og Landsforeningen af Mandekrisecentre.

Stedets leder samarbejder med en række sagsbehandlere og

misbrugsbehandlingsinstitutioner i de omkringliggende kommuner i konkrete sager.

Han oplyser, at han ofte trækker på det netværk, som han har opbygget gennem sine tidligere ansættelser i flere lokale kommuner.

Stedet har indgået et formaliseret samarbejde med ProVest i Fredericia, som er et rådgivningstilbud for tvangs- og sexarbejdere. Samarbejdet indebærer, at ProVest kan henvise mænd, som indgår i deres tilbud, til et midlertidigt sikkert ophold på Stedet, også med kort varsel og ved fuld belægning på Stedet. Stedet indlogerer i sådanne tilfælde den pågældende mand på sit handicapvenlige værelse eller på en madras på et kontor.

Undersøgelser af Stedet

Stedet har i perioden 2010-2012 modtaget satspuljemidler til at etablere sig i nye og større lokaler på den nuværende adresse. Før og efter flytning til nye lokaler har Stedets medarbejdere vha. spørgeskemaer spurgt beboerne om deres tilfredshed med tilbuddet og med de fysiske rammer. Beboerne har ytret en høj grad af tilfredshed med tilbuddet og med de forbedrede fysiske rammer.

82