• Ingen resultater fundet

Begreb Definition

Telemedicin og telemedicinsk sårvurdering

I denne evaluering defineres telemedicin med udgangspunkt i definitionen, som anvendes af WHO:

“The delivery of health care services, where distance is a critical factor, by all health care professionals using information and communication technologies for the exchange of valid information for diagnosis, treatment and prevention of disease and injuries, research and evaluation, and for the continuing education of health care providers, all in the inter-ests of advancing the health of individuals and their communities”(World Health Organisation, 2010).

I evalueringen betragtes teknologien, der bl.a. består af det digitale dokumentations- og kommunikationsredskab pleje.net, derfor som telemedicin. Sundhedsydelser leveres digitalt over afstande ved, at sundhedsprofessionelle deler data (tekst og billeder) i ple-je.net i forbindelse med behandlingen af patienter/borgere med sår. Teknologien beteg-nes i evalueringen som ”telemedicinsk sårvurdering”.

Borger/patient Da der er tale om en teknologi, som bruges på tværs af kommuner og hospitaler anvendes både betegnelsen ”borger” og ”patient”.

Tværsektorielle

sår/tværsektorielle patienter

Definition fra projekt National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering: Et sår defineres som tværsektorielt, hvis der har været aktivitet (kommunikation) imellem sygehus og kommune inden for en periode på 2 mdr (MedCom, 2015d).

Sårsygeplejerske Sygeplejersker med en såruddannelse, f.eks. diplomuddannelse.

CPR-integration og link-funktion mellem pleje.net og elektroniske omsorgsjourna-ler(EOJ)/ elektroniske patient-journaler (EPJ)

Tekniske udviklingstiltag i projektet for at lette dokumentationsarbejdet. Linkfunktionen består i et link mellem pleje.net og andre dokumentationsredskaber således, at man fra EOJ- eller EPJ-systemerne kan tilgå den aktuelle patients sårjournal (MedCom, 2015d).

Dette tiltag er ikke blevet implementeret i perioden for evalueringsprojektet. CPR-integrationen er en integration mellem CPR-registeret og pleje.net, således at nogle stamdata indsættes automatisk i pleje.net (MedCom, 2015d). Dette blev implementeret i projektperioden.

Tabel 2: Begrebsafklaring

Metode 3

I dette kapitel beskrives de anvendte metoder i evalueringen. Evalueringen baseres på foreliggende under-søgelser og viden samt egen dataindsamling:

 Dataudtræk fra pleje.net

 Spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere (brugere af pleje.net)

 Fokusgruppeinterview og interview med medarbejdere fra udvalgte kommuner og sygehuse (bru-gere af pleje.net)

 Fokusgruppeinterview og interview med regionale projektledere

I Figur 1 ses en oversigt over de enkelte metoder og i hvilke MAST-domæner, de er blevet anvendt. I ne-denstående afsnit beskrives metoderne, og hvilke domæner som undersøges.

Figur 1: Relation mellem de anvendte metoder i evalueringen og de inkluderede MAST-domæner.

De firkantede kasser repræsenterer de anvendte dataindsamlingsmetoder mens de ovale kasser repræsenterer domænerne.

3.1 Foreliggende undersøgelser

I og forud for projektperioden for det nationale projekt er flere evalueringer og undersøgelser af telemedi-cinsk sårvurdering blevet udarbejdet, både i regionalt, kommunalt og nationalt regi. Flere af disse undersø-gelser indgår som datamateriale til at belyse helbredsproblem og teknologi, kliniske effekt, patientens per-spektiver og de økonomiske aspekter i denne evaluering. I nedenstående afsnit er de anvendte undersøgel-ser listet inden for hvert domæne.

3.1.1 Helbredsproblem og teknologi

For at beskrive helbredsproblem, teknologien og den konventionelle procedure, blev foreliggende beskri-velser af projektet anvendt. I Tabel 3 ses en oversigt over de anvendte kilder.

Kilde Årstal Forfattere Område

og Format

Primært formål Metoder Den Nationale

Hand-lingsplan for Udbredel-se af Telemedicin (Danske Regioner et al., 2012)

2012 Danske Regioner, Kommunernes Lands-forening. Ministeriet for Sundhed og Fore-byggelse, Social- og integrationsministeriet,

Nationalt niveau Rapport, 35 sider

National handleplan på tværs af ministe-rier til sikring af en national udbredelse af telemedicin.

Politisk handleplan.

nisteriet, Økonomi- og

Tabel 3: Oversigt over foreliggende undersøgelser/kilder om helbredsproblem og teknologi

3.1.2 Klinisk effekt

I projekt National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering er der ikke publiceret undersøgelser af de klini-ske effekter ved telemedicinsk sårvurdering i projektperioden for evalueringen, og fokus i dette evalue-ringsprojekt har været dataindsamling til domæne 6. På baggrund heraf er det ikke muligt at inkludere kli-niske resultater for det nationale projekt i denne evaluering.

I stedet præsenteres resultater fra to danske undersøgelser, som er blevet gennemført før og parallelt med projekt National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering. I Region Syddanmark har man gennemført et forskningsprojekt omhandlende telemedicinsk sårvurdering til patienter med diabetiske fodsår, og umid-delbart før det nationale projekt blev der gennemført en cluster-kontrolleret undersøgelse i Region Sjæl-land. I begge projekter undersøges kliniske effekter, men de har ikke været en del af det nationale projekt.

Der er dog flere lighedspunkter: Patientgrupperne i Region Syddanmarks og i Region Sjællands undersøgel-ser indgår også i det nationale projekt, der er tale om den samme digitale løsning (pleje.net) og teknologien anvendes som kommunikationsredskab imellem kommuner og sygehuse i behandlingen af

patien-ter/borgere med sår. I Tabel 4 ses en oversigt over studiernes formål og metode. I udvælgelsen af materia-let blev der lagt vægt på, at præsentere undersøgelser fra Danmark.

Kilde Årstal Forfattere Område og

Format

Primært formål Metoder Bemærkninger A Randomized

Tabel 4: Oversigt over foreliggende undersøgelser om de kliniske effekter

3.1.3 Patienternes perspektiver

Evalueringens 4. domæne, patienternes perspektiver, belyses via foreliggende undersøgelser. I Tabel 5 ses en oversigt over de anvendte undersøgelser i evalueringen samt undersøgelsernes formål og metoder. Der foreligger desuden en række andre undersøgelser, som er foretaget før projekt National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering, som ikke indgår i denne evaluering (Clemensen et al., 2005, Clemensen et al., 2008, Duus et al., 2011, Duus et al., 2012, Aarhus Kommune, 2011).

Kilde Årstal Forfattere Område og

Format

Primært formål Metoder og omfang

Bemærkninger Brugerundersøgelse af

tele-medicin til borgere med sår i Københavns Kommune 2014

Tabel 5: Oversigt over foreliggende undersøgelser omhandlende patientperspektivet.

I analysen er følgende metode for sammenfatning af de foreliggende undersøgelser anvendt:

 Gennemgang af eksisterende undersøgelser.

 Sammenfatning af hver undersøgelse ift. de enkelte parametre, som ønskes belyst.

 Samlet konklusion for begge undersøgelser ift. de enkelte parametre, som ønskes belyst.

3.1.4 Økonomiske aspekter

I projekt National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering har man over flere gange foretaget planlagt validering og genberegning af den business case, som udgjorde grundlaget for projektet. Resultaterne fra en opdateret business case for hele projektperioden indgår ikke i denne evaluering, da den endelige afrap-portering endnu ikke foreligger, og derfor vil ske selvstændigt (foretages af konsulentvirksomheden Epikon).

Som en del af forskningsprojektet i Region Syddanmark foretages en økonomisk evaluering af telemedicinsk sårvurdering. Som beskrevet under afsnit 3.1.2 er projektet ikke en del af det nationale projekt, men der er flere lighedspunkter. Resultaterne er i skrivende stund endnu ikke publiceret, men de overordnede resulta-ter indgår i en opsummeret version med tilladelse fra og i samarbejde med forskerne bag den økonomiske evaluering.