• Ingen resultater fundet

- EN BEDRE SYGEDAGPENGEINDSATS

Spor 1 - En bedre sygedagpengeindsats

1. Baggrund

I 2008 blev der, som led i finanslovsaftalen for 2009, indgået en politisk aftale om nedbringelse af sygefraværet. Med aftalen fik jobcentrene mulighed for at give sy-gemeldte en aktiv indsats. Den aktive indsats er i dag implementeret i alle kommu-ner. En række analyser og evalueringer indikerer imidlertid, at det er muligt at fo-kusere og forbedre den aktive sygedagpengeindsats, jf. bilag 2 om det eksisterende vidensgrundlag.

Udvalget vurderer på den baggrund, at der er brug for en mere målrettet sygedag-pengeindsats med et klart fokus på virksomhedsrettede tiltag og fastholdelse i job.

Udvalgets forslag til en mere fokuseret sygedagpengeindsats sigter mod følgende:

Indsatsen skal dimensioneres, så den i langt højere grad afspejler den enkelte sygemeldtes behov for støtte til at vende tilbage i arbejde: Dem med det største behov skal have den største støtte, og dem med intakt tilknytning til arbejds-markedet skal have en minimal indsats.

Der skal tidligt i et sygedagpengeforløb etableres et struktureret samarbejde mellem den sygemeldte, arbejdsgiveren, kommunen og den praktiserende læge, hvor fokus er tilbagevenden til arbejdet.

De indsatser, der igangsættes for sygemeldte skal i højere grad målrettes ar-bejdsfastholdelse. Arbejdspladsen skal involveres tidligt og i størst muligt om-fang, herunder igennem delvise raskmeldinger.

Borgere med en kompleks sygedagpengesag skal fremover mødes af en hel-hedsorienteret, parallel og mere effektiv indsats og afklaring af deres sociale, beskæftigelses-, og sundhedsmæssige situation med fokus på tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

9

På denne baggrund har udvalget følgende konkrete forslag:

2. Konkrete forslag

Forslags­

nummer

Forslagets titel Forslagets indhold Intention

1.1 Tidlig indsats –

”TTA-afklaring” Alle sygemeldte skal møde et tidligt jobfokus. En ”TTA (Tilbage-Til-Arbejde)–

afklaring” skal etablere en ramme for et tidligt, målrettet samarbejde mellem den syge­

meldte, jobcenter, læge og virksomhed

Den sygemeldte og relevante aktører skal tidligt indgå i et kon­

kret, målrettet sam­

arbejde med fokus på hurtigst mulig tilba­

gevenden til job.

1.2 Ny visitationsmodel Sygemeldte skal visiteres i 3 spor: 1) ”de snart raskmeldte”, som skal have en minimal ind­

sats, 2) ”de længerevarende sy­

ge”, som skal have støtte til til­

bagevenden i job, eller 3)

”komplekse sager”, som skal have en tværfaglig indsats

Der skal ske en handlingsunderstøt­

tende visitation, som understøtter, at sy­

gemeldte får en mål­

rettet hjælp til at fastholde jobbet.

1.3 Minimal indsats for

de ’snart raskmeldte’ Opfølgningen skal ske digitalt med selvbetjeningsmuligheder.

Ingen centrale lovkrav til, hvornår og hvordan der skal følges op

Sygemeldte med mi­

nimal risiko for at miste fodfæstet på arbejdsmarkedet får den mindste indsats 1.4 En arbejdsfasthol­

dende indsats for de længerevarende sy­

gemeldte

Trappemodel som understøt­

ter fastholdelse af sygemeldte i job

Et klart fokus på ar­

bejdsfastholdelse

1.5 Tværfaglig indsats

for sygemeldte med

1.6 Arbejdsgivere får

ikke refusion, hvis de blokerer for gradvis tilbageven­

den

Sygedagpengerefusionen ned­

sættes, hvis en arbejdsgiver ik­

ke ønsker, at den sygemeldte vender gradvist tilbage

Brugen af gradvis til­

bagevenden skal styr­

kes

1.7 Økonomisk fordel

til særligt fleksible arbejdsgivere

Gradvis tilbagevenden under 5 timer ugentligt berører ikke virksomhedernes sygedagpen­

derens sygefravær kan være dækket af en forsikring

Det skal understøtte, at længevarende syge fastholder deres job

1.9 Sygemeldte ledige

bliver i a-kassen og får udbetalt ydelse ved kortvarig syg­

dom

Sygemeldte ledige forbliver i a­

kassen under de første 2 ugers sygdom, og får udbetalt ”dag­

penge ved sygdom”, der følger reglerne for a-dagpenge

At sikre kontinuitet i a-kasseforløbet for ledige, som kun er kortvarigt syge.

10

1.10 Brug af klinisk funk­

tion i tvivlssager Den enkelte borger får ret til at få forelagt sin sag for en kli­

nisk funktion i regionen i de tilfælde, hvor kommunen overvejer at stoppe sygedag­

pengene som følge af mang­

lende deltagelse i behandling

Den enkelte borger sikres mulighed for at afvise behandling, som pågældende ikke ønsker

11

Forslag 1.1 Tidlig indsats – ”TTA-afklaring”

Problemstilling

Omkring 4 ud af 5 personer er i job, når de bliver sygemeldt. Men mange personer mister deres job undervejs i sygemeldingen og ender på langvarig, offentlig forsør-gelse. Samtidig er der solid viden om, at både a) en tidlig indsats med fokus på ar-bejdsfastholdelse og b) tidlig kontakt mellem arbejdsgiveren og den sygemeldte har en positiv effekt på den sygemeldtes muligheder for at fastholde jobbet, jf. bilag 2.

I den gældende sygedagpengeopfølgning er det en udfordring, at afklaringen af den sygemeldte og den aktive og virksomhedsrettede indsats kommer for sent i gang.

Ofte sker afklaringen af den sygemeldte først efter, at den sygemeldte har været til den første opfølgning hos kommunen, det vil sige efter, at der er gået 2 måneder.

På dette tidspunkt kan den sygemeldte være i risiko for at miste sit arbejde.

Den konkrete udfordring med den tidlige afklaring og indsats består i følgende:

En betydelig del af de sygemeldte har ikke været hos lægen, inden de kommer til den første samtale hos kommunen (efter 8 ugers sygemelding).

Der mangler informationer om, hvad den sygemeldte og arbejdsgiveren har af-talt om den sygemeldtes tilbagevenden til arbejdet i forbindelse med den lov-pligtige samtale, som arbejdsgiveren skal holde med den sygemeldte senest 4 uger efter sygemeldingen.

Der er i en række sager sparsom eller manglende kontakt mellem kommune og arbejdsgiver.

Der er i en række sager usikkerhed hos både sygemeldte, kommunen og ar-bejdsgiveren om, hvilke forhold vedrørende den sygemeldte, det er relevant at drøfte.

Det manglende og usystematiske samarbejde mellem den sygemeldte, arbejdsgive-ren, den praktiserende læge og kommunen tidligt i sygedagpengeforløbet betyder ligeledes, at der i mange sager kan gå lang tid, før alle de relevante oplysninger fo-religger. Dette øger risikoen for, at den nødvendige indsats trækker i langdrag, og at den sygemeldte mister arbejdet.

Forslag

Det foreslås, at alle sygemeldte med risiko for længere sygedagpengeforløb frem-over får en tidlig ”TTA (Tilbage-Til-Arbejde)-afklaring”.

Fremover skal der i langvarige sygedagpengesager (sager, hvor en raskmelding ligger mere end 8 uger frem) etableres et systematisk samarbejde mellem

syge-12

meldte, arbejdsgiver og praktiserende læge, inden den første opfølgning (8 ugers opfølgningen) hos kommunen – en ”TTA-afklaring”. Sigtet er, at sagen i videst muligt omfang er oplyst ved den første opfølgning hos kommunen med henblik på tilbagevenden til arbejde.

”TTA-afklaringen” sker i 3 trin og igangsættes med udgangspunkt i den nuværende arbejdsgiversamtale efter 4 ugers sygemelding:

1) Arbejdsgiversamtalen (4-ugers samtalen)

”TTA-afklaringen” igangsættes i forbindelse med den lovpligtige 4-ugers samtale mellem sygemeldte og arbejdsgiver om muligheden for tilbagevenden. Parterne skal sammen tage stilling til, hvordan borgerens tilstand påvirker arbejdsfunktio-nerne, hvordan man eventuelt kan indrette arbejdet anderledes, og om borgeren eventuelt i en periode kan udføre andre opgaver i virksomheden. Samtalens kon-klusioner dokumenteres skriftligt i ”TTA-afklaringen”.

2) Konsultation hos praktiserende læge

Næste led i ”TTA-afklaringen” er konsultation hos den praktiserende læge. Ved konsultation tager praktiserende læge stilling til, om den plan for tilbagevenden, som borgeren og arbejdsgiveren har lagt, er hensigtsmæssig ud fra en helbreds-mæssig betragtning. Og lægen tager stilling til eventuelle behov for skånehensyn.

Desuden vurderer lægen borgerens helbredsforhold, herunder eventuelt diagnose, behandlingsforløb og prognose og forholder sig til, hvorvidt der er en sammen-hæng mellem de helbredsmæssige fund og de symptomer, som borgeren beskriver.

Lægens vurdering dokumenteres skriftligt i ”TTA-afklaringen” (lægeerklæring).

3) Første opfølgning hos kommunen

Ved den sygemeldtes første opfølgningssamtale hos kommunen 8 uger efter 1. fra-værsdag, danner den samlede ”TTA-afklaring” grundlag for samtalen. Der forelig-ger således sammenhængende oplysninforelig-ger fra borforelig-geren, virksomheden og praktise-rende læge til brug for kommunens planlægning af opfølgningen.

Med en ”TTA-afklaring” har kommunen således allerede inden den første samtale med den sygemeldte både lægelige oplysninger og oplysninger fra arbejdsgiveren om den sygemeldtes muligheder for at vende tilbage til arbejdet.

”TTA-afklaringen” vil således kunne understøtte, at den sygemeldte og kommunen får et bedre grundlag for at indgå en aftale om den sygemeldtes tilbagevenden til arbejdet i samarbejde med virksomheden. Herudover får kommunen tidligt et grundlag for at vurdere, om der er behov for en mere tværfaglig indsats (fx via rehabiliteringste-ams).

Det foreslås ligeledes, at kommunen kan beslutte, at der også for sygemeldte uden job og sygemeldte selvstændige skal udarbejdes en ”TTA-afklaring”, når den sy-gemeldte ikke har en raskmelding efter senest 8 uger. Det skal være op til kommu-nen, om kommunen vil bruge ”TTA-afklaringen” i opfølgningen for sygemeldte selvstændige og sygemeldte uden job.

Den aftale, som kommunen og den sygemeldte indgår om den sygemeldtes tilbage-venden til arbejdet på baggrund af ”TTA-afklaringen”, skal fremgå af Min side på Jobnet. Aftalen erstatter den nuværende opfølgningsplan.

13

”TTA-afklaringen” udvikles i to faser. Fase 1 der kan træde i kraft umiddelbart, og en fase 2, hvor modellen digitaliseres. I fase 2 etableres en digital kommunikation mellem arbejdsgiver, sygemeldte, praktiserende læge og kommunen, således at der sker en digitalisering af arbejdsgangen i forbindelse med udarbejdelsen af ”TTA-afklaringen”. I fase 2 belyses også i hvilket omfang, der kan ske en afbureaukrati-sering og digitaliafbureaukrati-sering af arbejdsgivers og den sygemeldtes afgivelse af oplysnin-ger i forbindelse med anmeldelse af sygefravær, udfyldelse af oplysningsskema og udarbejdelsen af ”TTA-afklaringen”.

Da oplysningerne i ”TTA-afklaringen” er af afgørende betydning for kommunens muligheder for at få iværksat den rette indsats hurtigst muligt, foreslås det, at virk-somheden fratages sygedagpengerefusion i en måned, hvis der ikke er udfyldt en

”TTA-afklaring” inden udgangen af 4. fraværsuge. I de tilfælde, hvor sygemeldte ikke medvirker til at udfylde ”TTA-afklaringen”, skal dette ikke have konsekven-ser for refusionen til arbejdsgiveren.

14

Forslag 1.2 Ny visitationsmodel

Problemstilling

Indsatsen i dag afspejler ikke altid, at sygemeldte har forskellige behov og forud-sætninger for tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Dette kan resultere i spild af res-sourcer. Derfor bør indsatsen i højere grad afspejle den sygemeldtes behov for støt-te til at vende tilbage i arbejde. Dem med det størsstøt-te behov skal have den størsstøt-te støtte, der tager højde for alle aspekter af deres situation, og dem med intakt til-knytning til arbejdsmarkedet skal have en minimal indsats.

Forslag

Det foreslås, at de nuværende visitationskategorier afskaffes til fordel for en mere handlingsunderstøttende visitation, som sikrer, at indsatsen i den enkelte sygedag-pengesag matcher den sygemeldtes behov for støtte til at blive i job.

Visitation skal fremover ske til en af følgende kategorier:

1) Sager, hvor der er en klar forventet fuld raskmeldingsdato inden for to må-neder fra første fraværsdato

2) Sager, hvor raskmeldingen forventes at ske senere end to måneder, men hvor der er et klart og forudsigeligt behandlingsforløb

3) Sager, hvor der ikke er en klar forventet raskmeldingsdato, og hvor der er tale om diffus, uafklaret sygdom, der udgør en betydelig barriere for ar-bejdsevnen og/eller borgeren har udfordringer ud over sygdommen, fx so-ciale udfordringer, der skygger for tilbagevenden til arbejde

Visitation til kategori 1 sker, når jobcenteret har modtaget borgerens oplysnings-skema. Visitation til kategori 2) og 3) sker i forbindelse med den første opfølg-ningssamtale i jobcenteret.

Sygemeldte i kategori 1 skal have en minimal indsats. Der skal som i dag være følgning i form af en arbejdsgiversamtale senest i 4. fraværsuge. Jobcenterets op-følgning skal ske digitalt og via selvbetjeningsmuligheder. Det er op til jobcenteret at fastlægge, om, hvornår og hvordan, der skal følges op. Dog skal jobcenteret som minimum følge op på, om der sker raskmelding til forventet dato.

Sygemeldte i kategori 2 skal have en arbejdspladsbaseret indsats med fokus på, at den sygemeldte hurtigst muligt vender helt eller gradvist tilbage i arbejde. Opfølg-ningen skal ske hver 4. uge og som udgangspunkt ved personligt fremmøde. Den første opfølgning skal som i dag ske på arbejdspladsen inden udgangen af 4. fra-værsuge, hvor der skal udarbejdes en ”TTA-afklaring”. Jobcenteret følger som i dag senest op inden udgangen af den 8. fraværsuge. Sygemeldte, der er

selvstændi-15

ge eller ledige, og som dermed ikke får en opfølgningssamtale hos arbejdsgiver, skal have første opfølgning i jobcenteret inden udgangen af 4. sygefraværsuge. Ved hver opfølgning skal jobcenteret foretage en vurdering af, om sagen skal omvisite-res til kategori 3.

Sygemeldte i kategori 3 skal have en tværfaglig og helhedsorienteret indsats. De sygemeldte skal have opfølgning hver 4. uge, og som udgangspunkt ved personligt fremmøde. Den første opfølgning skal som i dag ske på arbejdspladsen inden ud-gangen af 4. fraværsuge, hvor der skal udarbejdes en ”TTA-afklaring”. Som det er tilfældet i dag, følger jobcenteret senest op inden udgangen af den 8. fraværsuge.

Sygemeldte, der er selvstændige eller ledige, og som dermed ikke får en opfølg-ningssamtale hos arbejdsgiver, skal have første opfølgning i jobcenteret inden ud-gangen af 4. fraværsuge.

Sygemeldte i kategori 3 skal have deres sag forelagt det tværfaglige rehabiliterings-team senest 4 uger efter visitationen til kategori 3. Rehabiliteringsplanens forbere-dende del udarbejdes på baggrund af ”TTA-afklaringen”, hvorfor den kan laves uden ny inddragelse af lægen.

Rehabiliteringsteamet skal tilrettelægge en helhedsorienteret indsats i 3 spor - be-skæftigelsesmæssigt, sundhedsmæssigt og socialt - med fokus på fastholdelse i job.

Oversigt over visitation, opfølgning og antal forløb

Visita­

1 Opfølgning ved arbejds­

giver

Ingen centrale krav til, hvornår og hvordan kommunen følger op.

601.000 86 pct.

2 Opfølgning i jobcenteret med

udgangspunkt i ”TTA­

afklaringen” senest i 8. uge.

Herefter opfølgning hver 4.

uge

45.500 7 pct.

3

Opfølgning ved arbejds­

giver og udarbejdelse af

”TTA-afklaringen”

Opfølgning i jobcenteret med udgangspunkt i ”TTA­

afklaringen” senest i 8. uge.

Senest efter 12 uger skal sagen forelægges rehabiliteringstea­

met. Ved henvisning til kate­

gori 3 senere i sygeforløbet gælder ligeledes en 4 ugers frist for sagens behandling i rehabi­

literingsteamet.

Herefter opfølgning hver 4.

uge

33.500 5 pct.

Jobcenteret kan som i dag følge op telefonisk, digitalt eller pr. brev, hvis:

16

o Den sygemeldte har genoptaget arbejdet delvist o Den sygemeldte er i tilbud

o Sygdommen forhindrer personligt fremmøde

Sygemeldte i alle kategorier skal kunne booke samtaler, raskmelde sig m.m. via Min side på Jobnet.

Sygemeldte, som er omfattet af standby-ordning, skal fortsat fritages for kommu-nens opfølgning og aktive indsats.

For at sikre samarbejdet mellem regionen og kommunerne i sager om beskæftigel-se og sundhed foreslås det, at beskæftigelbeskæftigel-sesområdet bliver obligatorisk samar-bejdstema efter sundhedslovens regler om sundhedskoordinationsudvalg og sund-hedsaftaler.

Endvidere foreslås der afsat en vidensudviklingspulje på 15 mio. kr. årligt til ud-vikling af indsatsen for sygemeldte. Fokus i udud-viklingen skal være på forsøg med en tidlig og tværfaglig indsats, hvor der bl.a. kan ske en samtidig beskæftigelses- og sundhedsindsats.

Endeligt foreslås, at der skabes en fleksibel adgang til forsøg med opfølgning, ind-sats og administrative procedurer, herunder yderligere digitalisering. I dag er det alene på sygedagpengeområdet, at forsøg forudsætter aftale med en eller flere kommuner. Dette skaber ofte unødvendigt bureaukrati. Det foreslås, at forsøg fremover kan iværksættes med eller uden aftale med en eller flere kommuner, og at der dermed sker en harmonisering af forsøgsbestemmelsen i lighed med, hvad der gælder for andre målgrupper.

17

Forslag 1.3 Minimal indsats for ”de snart raskmeldte” (kategori-1-sager)

Problemstilling

I dag skal kommunerne følge bestemte tidskadencer i opfølgningen over for syge-meldte, der forventes raskmeldte snart. Det kan være spild af ressourcer, da mange snart raskmeldte ukompliceret selv genoptager arbejdet ved endt sygemelding.

Forslag

Det foreslås at tilrettelægge indsatsen, så hverken den snart raskmeldte selv eller kommunerne skal bruge unødvendig tid og kræfter på at få støtte og hjælp i jobcen-teret. De snart raskmeldte skal have en indsats, der er tilstrækkelig, men ikke mere.

Processen skal være let og ukompliceret og køre via digitale selvbetjenings-muligheder.

Antallet af påbegyndte forløb i kategori 1 anslås til at ligge på ca. 601.000, svaren-de til ca. 88 pct. af alle påbegyndte forløb. Ses svaren-der på fuldtidspersoner anslås svaren-det, at der vil være ca. 28.200 fuldtidspersoner i kategori 1, svarende til ca. 33 pct. af fuld-tidspersonerne på sygedagpenge.

Forslaget indebærer følgende:

Fleksibel opfølgning uden centrale lovkrav

Det er op til jobcenteret at tilrettelægge opfølgningen over for sygemeldte, der er i job og har en klar forventning om at være fuldt raskmeldt og tilbage i job indenfor to måneder efter den første fraværsdag:

o Ingen centrale lovkrav krav til, hvornår der følges op o Ingen centrale lovkrav til, hvordan der følges op

o Ingen centrale lovkrav til indholdet af opfølgningen – dog skal kommunen sikre sig, at der bliver fulgt op, hvis sygefraværspe-rioden varer længere end forudsat, og dermed ud over 2 måne-der.

Jobcenteret kan efter en konkret vurdering beslutte, at en snart raskmeldt fortsat har pligt til at møde personligt op til opfølgningssamtaler i jobcenteret. Dette er fx til-fældet, hvis jobcenteret vurderer, at der er tale om misbrug eller spekulation.

Det foreslås samtidig at ophæve § 15a, stk. 3 i lov om sygedagpenge: ”Til syge-meldte i ansættelsesforhold, der har en klar diagnose og forventes fuldt ud rask-meldt inden for 8 uger, regnet fra opfølgningstidspunktet (…) kan der ikke iværk-sættes nye tilbud efter kapitel 10-12 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats”. Det skal i stedet være frit for kommunerne at beslutte, om et aktivt tilbud er relevant for

18

personer i et ansættelsesforhold med en fuld raskmelding indenfor 2 måneder. Der ydes dog ingen statslig driftsrefusion for eventuelle aktive tilbud, og borgeren har ikke pligt til at deltage i tilbuddet.

Sygemeldte uden job: Fortsat aktiv indsats

Indsatsen for sygemeldte uden job, der forventes raskmeldt indenfor to måneder ef-ter den første fraværsdag, skal varetages sammen med øvrige ledighedssager i job-centeret. Sagerne skal dermed ikke overdrages til sygedagpengeafdelingen og der-efter retur, når den ledige raskmeldes. På denne måde undgås sagsbehandlerskift og unødig tids- og ressourceanvendelse, når sagerne skal frem og tilbage.

Forløbene, herunder opfølgning, skal desuden følge helt de samme principper som indsatsen overfor ledige, der ikke er sygemeldt, dog naturligvis tilpasset den ledi-ges evt. skånebehov som sygemeldt. Dette gælder blandt andet både aktive tilbud og tidskadencen for opfølgning.

Flere digitale selvbetjeningsmuligheder

Sygemeldte skal have adgang til digitale selvbetjeningsmuligheder. Det vil lette sagsgangene for den sygemeldte, virksomhederne og de kommunale sagsbehandle-re.

Sygemeldte skal have bedre muligheder for at søge information og vejledning, føl-ge eføl-gen sag og taføl-ge medansvar for kontakt med kommunen. Dette øføl-ger den syføl-ge- syge-meldtes ejerskab til sagsforløbet. Samtidig lettes kommunerne i deres administrati-on, og der frigøres ressourcer, der kan anvendes til jobrettede formål eller en syge-opfølgningsindsats.

Det skal derfor være muligt for sygedagpengemodtagere i kategori 1 via Min Side på Jobnet at:

o indhente information om ret og pligt ved modtagelse af syge-dagpenge, information om jobcentertilknytning, osv.

o udfylde oplysningsskema digitalt

o booke og ombooke opfølgningssamtaler i jobcenteret

o se aftaler indgået i forbindelse med opfølgningen i jobcenteret o tilmelde sig huskeservice (sms eller mail)

o raskmelde sig

19

Forslag 1.4 En arbejdsfastholdende indsats med afsæt i TTA-trappen for de længerevarende

sygemeldte (kategori 2-sager)

Problemstilling

Forskningen peger på, at involvering af arbejdspladsen kan medvirke til at bringe sygemeldte hurtigere tilbage på arbejdspladsen, jf. bilag 2. Gradvis tilbagevenden er et eksempel på en indsats, der virker. Med en delvis raskmelding kan en syge-meldt vende gradvist tilbage i arbejde og på den måde fortsætte med at arbejde sideløbende med eventuel behandling. Det vurderes, at der er stort behov for at øge brugen af gradvis tilbagevenden.

Forslag

Det foreslås, at sygemeldte med længerevarende, men forudsigelige sygeforløb, hvor sygdommen er udredt, og der er igangsat behandling (kategori 2), skal tilby-des en indsats med et klart, arbejdspladsbaseret fokus, der kan støtte dem i at fast-holde deres job.

Antallet af påbegyndte forløb i kategori 2 anslås til at ligge på ca. 45.500, svarende til ca. 7 pct. af alle påbegyndte forløb. Ses der på fuldtidspersoner anslås det, at der vil være ca. 32.600 fuldtidspersoner i kategori 2 eller ca. 37 pct. af fuldtidsperso-nerne på sygedagpenge.

Det foreslås at indføre en TTA-trappemodel, som skal sikre bedst mulig understøt-telse af gradvis tilbagevenden. TTA-trappen skal bestå af en række hierarkisk ord-nede aftalemuligheder, der systematisk bidrager til brug af relevante redskaber til at

Det foreslås at indføre en TTA-trappemodel, som skal sikre bedst mulig understøt-telse af gradvis tilbagevenden. TTA-trappen skal bestå af en række hierarkisk ord-nede aftalemuligheder, der systematisk bidrager til brug af relevante redskaber til at